open-navfaktor-logo
search
Prilagođavanje mitova
Vučić: Nikad nećemo priznati Kosovo, sukob bi bio katastrofalan za Srbiju
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje zastupnicima u Skupštini Srbije, navodeći da su je situacija oko Kosova nepovoljna po Srbiju, posebno nakon što se dogodio konflikt na istoku Evrope.
13.09.2022. u 11:25
get url
text

On je rekao da "Srbija nikad, ni posredno, ni neposredno, neće priznati Kosovo".

- Da razjasnim odmah nešto: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese, i borbe za poštovanje međunarodnog prava - naveo je Vučič, nakon čega su ga naprednjaci prekinuli aplauzom, te je nastavio:

- U politici moramo da ponudimo ljudima ono što je realno i što je moguće, a prostor na kojem moramo da radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i veliki boljitak veoma oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i gotovo izvjesne ako se budemo služili pogrešnom politikom - rekao je on.

Vučić je rekao da je Skupština Srbije pravo i jedino mjesto za razgovor o Kosovu.

- Želim da napravim kratak osvrt na naše mogućnosti i snage, kojima se borimo za najvažnije pitanje. Da budemo realni, a ne da se bavimo fantazmagorijama. To znači i da sopstvene mitove moramo da prilagodimo, razumijevajući koliki je njihov značaj u stvaranju cjelokupnog duha srpskog naroda i da bez mita ne bismo opstali do današnjeg dana. Tek to će dati pun smisao i sasvim novi život našem pozitivnom mitu i svemu što ide iz njega. Isto je i sa Kosovom. Tamo na tom prostoru našem, i zajedničkom, srpskom i albanskom, treba da pronađemo život jednako za Srbe i za Albance. Sve drugo vodi nas ka još jednom gubitku i dozi pustih snova. Zato mislim da je važno da u politici moramo da ponudimo ono što je realno i moguće - naveo je Vučić.

On je dodao da su Srbi od "praktično jedinog naroda na prostoru Kosova postali ubjedljiva manjina".

- Bio sam u prilici da objasnim kakve bi posljedice bile življenja u stalnom zamrznutom konfliktu. Od procjena koje sam iznio ranije ne odustajem ni sada, s tim što su one sada i nepovoljnije budući da se u međuvremenu dogodio veliki konflikt na istoku Evrope, naša pozicija je još teža. Histerija unutar međunarodne zajednice reflektuje se na Srbiju i naše ključne državne interese. Naša politika po pitanju Kosova vođena je između željenog i mogućeg, s tim što najčešće imamo nerealne i maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne - objasnio je Vučić.

Zatim je predsjednik Srbije istakao da je Srbija pokazivala konstruktivnost, ne iz straha od NATO vojnika.

- Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Mi danas posjedujemo i više pameti i mudrosti, i uradit ćemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na Kosovu. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za cijelu Srbiju - zaključio je on, prenosi Nova.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.