Nakon susreta sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju 25. novembra, Vučić je rekao da je "molio da određene stvari brže stignu u Srbiju", ocjenjujući da je vojno-tehnička saradnja vrlo dobra.

- Tako da ćemo prve neke stvari imati prije kraja godine u Srbiji. To nisu strateške, ali su veoma važne taktičke stvari. To su korneti, dakle lansirne rampe za kornete i rakete korneti za protivoklopna dejstva. Izuzetno važni na našem terenu - rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić je najavio još nabavki, ne precizirajući o čemu je riječ.

- Bit će i još drugih važnih većih stvari od strategijskog interesa za Srbiju u budućnosti, i to ne dalekoj budućnosti - rekao je Vučić.

Zbog saradnje sa Rusijom, Srbija je na meti kritika sa Zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvijek nije uskladila svoju vanjsku politiku sa evropskom.

I vojna saradnja Srbije i Rusije brine Zapad. U junu je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocijenio da zajednička vojna vježba sa Bjelorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama, objavila je RSE.