open-navfaktor-logo
search
Spriječen šverc
Vrijednost 16 miliona maraka: Oduzeto zlato, srebro, nakit, droga...
Radi se uglavnom o robi koja je predmet carinskih prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti i to od fizičkih i pravnih lica
28.09.2019. u 12:14
get url
text
oduzeta roba UIO
oduzeta roba UIO

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u osam mjeseci 2019. god oduzeli su raznu robu vrijednu 16.788.919 KM. 

Kad je u pitanju vrsta oduzete robe, u 2019. godini najviše je oduzeto zlatnog i srebrnog nakita, narkotičkih sredstava, duhana i duhanskih prerađevina, raznih tekstilnih proizvoda i obuće, putničkih motornih vozila, razne tehničke robe i dijelova za automobile, mobilnih telefona i dijelova za iste, razne kozmetike i parfema, raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje.

- Radi se uglavnom o robi koja je predmet carinskih prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti i to od fizičkih i pravnih lica. Ova roba ima karakter privremeno oduzete robe, te u tom smislu Uprava za indirektno oporezivanje BiH ne može sa njom slobodno raspolagati. O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li se ista uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u ovisnosti od vrste robe – kazao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO.

U nastavku kompletan pregled vrste i vrijednosti robe oduzete u četiri regionalna centra UIO:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.