open-navfaktor-logo
search
Detalji nesreće
Voz smrti u Pakistanu zaustavio se tek 20 minuta nakon eksplozije
Do sada su identifikovane samo neke osobe, koje su i predate porodicama, a za 52 još uvijek se radi na utvrđivanju identiteta, što je teško zbog stepena opekotina na tijelu
02.11.2019. u 14:26
get url
text

Ni 20 minuta nakon eksplozije i požara, voz u Pakistanu u kojem su poginule 74 osobe, nije se zaustavio, tvrde očevici. Delegacija Pakistanskih željeznica, koja je prikupila izjave preživjelih i očevidaca, pokrenula je istragu o požaru i drugim elementima koji su izazvali eksploziju. Prema riječima Aijaza Ahmeda Burira, generalnog direktora Željeznica, izvještaj o istrazi će biti završen do 20. novembra. 

Podsjetio je da je, prema preliminarnim podacima, požar u četvrtak, izazvao plinski štednjak, koji putnici koriste tokom putovanja za pripremu hrane, što siromašni Pakistanci često rade iako je to u suprotnosti sa sigurnosnim propisima. U izjavama očevidaca navedeno je i da je nepažnja jedan od uzroka velikog broja smrtno stradalih. Naime, neki od preživjelih su rekli da se voz nije zaustavio oko 20 minuta nakon eksplozije.

Gulam Abbas je putovao sa ženom i dvoje djece. Na sreću, nalazio se u vagonu koji nije zahvaćen požarom. 

-I iz našeg vagona su ljudi u panici skakali vani. Kasnije smo saznali da je većina poginula. Voz se zaustavio oko 20 minuta nakon eksplozije - pojasnio je Abbas. 

Mašinovođa Ahmed Han zaustavio je voz uz pomoć kočnice za hitne situacije.

-Povlačenjem kočnice za hitnu situaciju voz je stao u roku od tri minute. Nije bilo problema s kočnicama. To su najteži trenuci mog života - rekao je on.

Tokom istrage bit će provjerene i kočnice na vozu. Do sada su identifikovane samo neke osobe, koje su i predate porodicama, a za 52 još uvijek se radi na utvrđivanju identiteta, što je teško zbog stepena opekotina na tijelu. Voz je putovao od lučkog grada Karachija do Rawalpindija, a u njemu je bilo 857 putnika kada se zapalio. U tri vagona, u kojima je izbio požar, nalazilo se 200 osoba. Poginule su 74, a povrijeđene 43.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.