- Do ovoga ne bi došlo da je Vlada blagovremeno i u skladu sa zakonom imenovala školski odbor ove škole – istakla je zastupnica Begić.

Kako saznajemo, Vlada Tuzlanskog kantona je tri puta odbijala imenovati školski odbor, tačnije članove odbora koje je predložilo nastavničko vijeće. Vlada je kršila odredbe zakona i uredbe koje je i sama propisala kako bi se pronašao podoban nastavnik koji bi za direktora škole podržao sestru Admira Huskanovića, predsjednika OO PDA Gračanica i bivšeg ministra u Vladi TK. U školski odbor su dva puta imenovali nastavnika mimo prijedloga nastavničkog vijeća ne tražeći njihov pristanak. Oba nastavnika su ekspresno podnosili ostavke, što je dodatno produbilo agoniju djece i roditelja.

VEZANI TEKST - Rokovi prošli, kako će se upisati u školu: Izmijenjen zakon zbog nepravde prema djeci iz Doborovaca

- Upisni rokovi su prolazili, dok su djeca i njihovi roditelji u neizvjesnosti čekali rasplet. A onda se Vlada dosjeti da izmjenama i dopunama zakona "riješi" problem time što će zakonom dati mogućnost da se u ovim i sličnim situacijama ovlasti sekretar za potpisivanje svjedodžbi i diploma i javno se pohvali - kazala je Fahreta Brašnjić, bivša ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Navodi da su rješavanje problema djece u Doborovcima samo paravan za izmjenu i dopunu zakona jer se na skupštinskom dnevnom redu našao i zakon o izmjenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju, gdje nema značajnijih problema u funkcionisanju škola.

Podsjećamo, oba zakona su nedavno pretrpjela izmjene koje su, između ostalog, smijenile sve direktore škola. Stvarni razlog donošenja izmjena zakona je omogućavanje zakonitog uspostavljanja mirovanja prava iz radnog odnosa osobama koji su imenovani za vršioce dužnosti direktora iz drugih škola. 

Vlada kao predlagač izmjena i dopuna zakona ovim je "priznala" da su imenovani v. d. direktora nezakonito uspostavljali mirovanje u svojim matičnim školama.