open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Vladimir Špoljarić pravosnažno oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje uposlenice
Apelaciono odjeljenje Državnog suda donijelo je pravosnažnu presudu, kojom se Vladimir Špoljarić, suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobađa optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice, potvrđeno je za Birn.
12.01.2022. u 11:24
get url
text

Ovu informaciju je potvrdio Špoljarićev advokat Senad Pizović. Kako je rekao, Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva, te potvrdilo prvostepenu presudu.

- Tražit ću od VSTV-a (Visoko sudsko i tužilačko vijeće) da se Špoljariću ukine suspenzija i da se vrati na posao - kazao je Pizović, dodavši da bi se suspenzija trebala ukinuti po sili zakona, jer je donesena do okončanja krivičnog postupka.

Početkom oktobra 2021. godine Sud BiH donio je prvostepenu presudu u kojoj je zaključeno da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Sudija Mirsad Strika je tada obrazložio pojedine tačke optužnice, navodeći da izvedeni dokazi dopuštaju sumnju i da za neke radnje nema drugih dokaza osim tvrdnji oštećene.

Prema prvostepenoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazelju u svoj kabinet i pokušavao da je poljubi i zagrli, te izjavljivao da želi da se brine o njoj, uprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati, jer je on čovjek s "vezama".

Žalbe na ovu presudu izrečene su početkom decembra prošle godine.

Špoljarić je ranije oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u VSTV-u u vezi sa ovim slučajem, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.