open-navfaktor-logo
search
Analiza
Vladajuće partije u RS-u ispunile 17 od 149 obećanja, Stevandićeva partija nijedno
Političke partije koje čine vladajuću koaliciju u RS-u (SNSD, SP, Ujedinjena Srpska i NDP), a čiji ministri sjede u entitetskoj Vladi, tokom tri godine mandata ispunile su 17 od 149 obećanja, pokazala je analiza Istinomjera koji je evidentirao obećanja tokom kampanje za Opće izbore u BiH 2018. godine.
17.12.2021. u 13:34
get url
text

Najviše predizbornih obećanja ispunio je SNSD, dok Ujedinjena Srpska, čiji je predsjednik Nenad Stevandić, nije ispunila nijedno predizborno obećanje.

Također, utvrđeno je da je u procesu ispunjavanja 30 datih obećanja, a osim toga započete su aktivnosti i na ispunjavanju 51 obećanja. 

Nakon što je Vladu RS-a u oktobru 2020. godine napustio DNS, iz obuhvata monitoringa Istinomjera isključena su 73 obećanja ove političke partije.

- Od 17 ispunjenih obećanja, njih 11 dao je SNSD, pet ih je dala Socijalistička partije, te jedno NDP, dok od šest obećanja, koliko ih je dala Ujedinjena Srpska, nijedno nije ispunjeno - saoćili su iz Istinomjera.

Najviše obećanja Istinomjer je evidentirao u oblasti ekonomije, ukupno  81, a nakon treće godine mandata Vlade RS-a u ovoj oblasti, ispunjeno je šest obećanja.

Ocjenu "nije započeto" dobilo je 17 obećanja, dok je rad na ispunjavanju započet u 34 slučaja.

Većina ispunjenih obećanja realizovana je u prve dvije godine mandata Vlade RS-a, a među njima su se našla izgradnja gondole od Pala do Jahorine, rekonstrukciji TE Ugljevik i obećanje o rekonstrukciji puta za Mrakovicu.

Među obećanjima koja su dobila ocjenu "u progresu" su izgradnja mosta i međudržavnog graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradišci, smanjenje poreza na rad, povećanje poreske discipline i druga. 

- U oblasti socijalne politike, Istinomjer je zabilježio 23 obećanja, od čega su dva, u vezi s povećanjem prosječne plaće u ovom entitetu tokom 2019. godine na 1.000 KM, ocijenjena kao neispunjena već u prvoj godini mandata. Također, u prvoj godini mandata, sa zakašnjenjem su ispunjena dva obećanja koja su se odnosila na povećanje penzija. Pet obećanja dobilo je ocjenu "nije započeto", dok su određene aktivnosti zabilježene na osam obećanja koja su ocijenjena kao započeta - istakli su u inicijativi Istinomjer.

Tokom izborne kampanje 2018. godine, Istinomjer je evidentirao devet obećanja koja svojim kontekstom odgovaraju temi obrazovanja. Od toga su za tri godine ispunjena tri obećanja, dok je jedno ispunjeno sa zakašnjenjem.

- U ovoj oblasti ispunjeno je nekoliko obećanja, međutim, većinom se radi o obećanjima čija je realizacija počela u proteklom mandatu, kao i o projektima koji se provode u saradnji sa lokalnom zajednicom - dodali su.

 U oblasti pravne države ukupno je dato sedam obećanja, od kojih je jedno ocijenjeno "u progresu" i odnosilo se na donošenje zakona u vezi sa sudsko-tužilačkom praksom.

- Zakon o sukobu interesa još čeka na donošenje iako je u nekoliko navrata najavljeno da se na njemu radi. Rad na ispunjavanju obećanja o objavljivanju imovinskih kartona svih neposredno izabranih narodnih predstavnika i imenovanih funkcionera još nije započet niti je bilo inicijativa da se ovi podaci učine transparentnim - saopćeno je.

Istinomjer je zabilježio i ukupno sedam obećanja u oblasti zdravstva, a među njima četiri nisu ni započeta.

U oblasti međunarodnih odnosa, Istinomjer prati svega dva data obećanja - zakon o dijaspori i međunarodnu saradnju. Na prvom nisu zabilježene nikakve aktivnosti, dok je drugo dobilo ocjenu "u progresu".

Iz inicijative Istinomjer su ocijenili da se, nakon što su prošle tri godine aktuelnog mandata Vlade RS-a, može zaključiti da su partije na vlasti u ovom entitetu provodile aktivnosti na ispunjavanju oko dvije trećine datih obećanja.

- Oko 32 posto, od ukupno 149 obećanja koliko ih prati Istinomjer, ima male šanse da će biti ispunjeno do kraja mandata, najesen 2022. godine - zaključeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.