Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o utvrđivanju visine stipendije i broja rata za isplatu za akademsku 2018/2019. godinu, za što je u budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport namijenjeno milion KM.

Stipendiju od po 600 KM dobit će 1.590 redovnih studenata prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u BiH ili izvan BiH. Od toga, 30 studenata koji studiraju za deficitarna zanimanja dobit će i novčanu nagradu u visini stipendije, tako da će stipendija za te studente iznositi 1.200 KM.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić pojasnio je da je povećan iznos stipendije za 40 KM, u odnosu na prošlu godinu.

- Neće biti isplate u ratama, nego će stipendije biti isplaćene jednokratno. Vlada će do kraja septembra doznačiti sredstva resornim općinskim i gradskim službama koje će izvršiti uplatu na tekuće račune studenata,  prema konačnoj listi koju je općinama i gradovima dostavilo resorno ministarstvo - kazao je.

Stipendiju su dobili svi studenti koji su ispunjavali kriterije, kao i prilikom dodjele stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Iz Press službe ZDK podsjećaju da je, početkom ljeta stipendije u iznosu od 800 KM za prvu te 1.200 KM za drugu i ostale godine studija, dobilo 2.230 studenata iz boračke populacije. U budžetu za 2019. godinu za to je, kako se navodi, osigurano 2,44 miliona KM ili 400.000 KM više nego prethodne godine.

Premijer Mirza Ganić kaže da su u 2019. godini prvi put uspjeli osigurati sredstva za dodjelu stipendija svim studentima, koji su dostavili formalno ispravne aplikacije.

- Nastojat ćemo da to i nastavimo da bi svi studenti dobili šansu da se obrazuju i grade budućnost u Bosni i Hercegovini - kazao je.