open-navfaktor-logo
search
Upravljanje firmom
Vlada TK nema načina: Samo pravosudne institucije mogu obuzdati Mittala u GIKIL-u
U Kantonalnom tužilaštvu TK je potvrđeno da će istraga u slučaju GIKIL biti proširena i na ostale članove NO, odnosno Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića te Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala
25.09.2019. u 13:34
get url
text

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić rekao je za Faktor da Vlada TK trenutno ništa ne može uraditi kada je u pitanju situacija u lukavačkom GIKIL-u, a razlog je otvaranje stečaja u državnoj kompaniji KHK, koja je suosnivač GIKIL-a.

- Mi smo organizirali sastanke s ciljem da se sazove Skupština društva. Stečajni upravnik Hajrudin Kunalić i predsjednik povjerilaca Enver Arnautović su predloženi za članove Nadzornog odbora, međutim Skupština je uradila drugačije - kaže ministar Hasić.

Naime, GSHL indijskog milijardera Pramoda Mittala je iskoristio svoju većinu u Skupštini GIKIL-a i imenovao Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića u Nadzorni odbor. Oni su ranije u NO imenovani kao predstavnici KHK, ali njihova ovlaštenja su u međuvremenu prestala, ipak, ostali su na toj poziciji, ali ne voljom predstavnika državnog kapitala.

- U ministarstvu nemam papir, ne znam proceduru, kako su Bunoza i Pavković imenovani u NO GIKIL-a. Nije mi jasno kako se to desilo, a morali bi imati tu proceduru u ministarstvu - kaže Hasić.

Ističe da da ministarstvo i Vlada TK, trenutno, ne mogu ništa uraditi.

- Mislim da je vrijeme da se uključe tužilaštvo i sud. Mi podržavamo rad pravosidnih institucija vezano za GIKIL - zaključuje on.

Podsjećamo, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a.

Predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Mirsad Imamović, kaže da je za radnike najvažnije da kompanija ima sva tijela potrebna za funcioniranje, da se održi proizvodnja i potpisuju neophodni ugovori za poslove.

- Mi nemamo, niti želimo imati ulogu u upravljanju kompanijom. Istina je da sam na Skupštini TK prije nekoliko godina rekao da je čudno da seu Nadzorni odbor u ime KHK imenuju dvoje ljudi iz Hercegovine, jer je ovo ipak kompanija od kantonalnog značaja, pa je logično da njome upravlja neko iz TK, ali niko nas ništa nije pitao ni tada, a ni sada - kaže Imamović.

U Kantonalnom tužilaštvu TK je potvrđeno da će istraga u slučaju GIKIL biti proširena i na ostale članove NO, odnosno Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića te Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala. Također, Skupština povjerilaca KHK pokrenut ćemo odgovarajuće postupke za utvrđivanje zakonitosti odluka Skupštine GIKIL-a, vezano za izbor članova NO.

GIKIL je sada u rukama, prije svega, Indijca Pramoda Mittala, koji je pod istragom za teški kriminal, a šta će poduzeti pravosudne institucije tek trebamo vidjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.