open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Vlada Kosova: Niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne presude
Vlada Kosova je povodom objavljivanja optužnice za ratne zločine protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i lidera PDK-a Kadrije Veselija, saopćila da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke.
24.06.2020. u 21:38
get url
text

Vlada Kosova je, kako se navodi u saopćenju, kao i svi građani Kosova, obaviještena danas putem saopćenja za javnost da je Kancelarija Specijalnog tužioca podigla optužnicu kod Specijalinih vijeća protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrije Veselija.

- Vlada Republike Kosovo smatra da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke. Vlada Republike Kosovo poziva sve građane da pokažu smirenost. Vlada vjeruje da je borba naroda Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova bila pravedna i oslobodilačka i kao takva ostat će jedan od najvažnijih perioda u historiji zemlje - piše u saopćenju Vlade.

Specijalno tužilaštvo je Specijalnim vijećima Kosova podnijelo na potvrđivanje optužnicu "sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalna vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.