Na javni poziv Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona za prijem pripravnika u organe uprave prijavilo se 600 kandidata, a Vlada HNK odlučila je primiti 150 kandidata, umjesto prvobitno planiranih stotinu.

- U više navrata apelirano je na potrebu zajedničkog djelovanja s gradovima i općinama u HNK te isticano jedinstveno stajalište svih članova Vlade kako se samo zajedničkim naporima kantonalne i lokalnih vlasti (gradova i općina) mogu stvarati uvjeti za prvo zapošljavanje mladih i njihov ostanak na našim prostorima. Nažalost, angažiranje jedinica lokalne samouprave, u iznimno bitnom projektu zapošljavanje pripravnika, u najvećem je dijelu izostalo - saopćeno je iz Vlade.

Planirano je da kandidati, izabrani odlukom Vlade, u drugom krugu otpočnu obavljati pripravnički staž već u aprilu 2020. godine.

- Razumijemo nezadovoljstvo dijela kandidata koji u prvom krugu nisu primljeni, ali iznova napominjemo kako su, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje HNK, osigurana sredstva za prijem dodatnoga, značajnijeg, broja pripravnika sa liste kandidata koji ispunjavaju uvjete - dodaje se u saopćenju.