open-navfaktor-logo
search
Nije za svakoga
Više od 19 sati bez pauze: Testiran najduži neprekidni let iz New Yorka za Sydney
Kompanija će idućeg mjeseca testirati i direktni non-stop let iz Londona do Sydneya, a do kraja godine će donijeti odluku da li će trajno uspostaviti ove komercijalne letove
20.10.2019. u 11:58
get url
text

Australska aviokompanija Qantas testirala je granice izdržljivosti putnika i pilota na prvom direktnom neprekidnom letu iz New Yorka za Sydney.

Testni let trajao je 19 sati i 16 minuta, a avion Boeing 787-9 letio je na relaciji dugoj 16.200 kilometara, javlja Anadolija.

Oko 50 putnika i članova posade ukrcano je u avion u petak u New Yorku, a avion je sletio u Sydney u nedjelju ujutro.

Kompanija će idućeg mjeseca testirati i direktni non-stop let iz Londona do Sydneya, a do kraja godine će donijeti odluku da li će trajno uspostaviti ove komercijalne letove, prenosi BBC.

Do kraja godine donijet će odluku o tome hoće li redovno uvesti tako duge letove. Ako dođe do pozitivne odluke, prvi letovi mogli bi krenuti 2022. ili 2023. godine. Postane li 19-satni let realnost, vjerojatno će putnike koštati više. Naime aviokompanijama jeftnije je organizirati presjedanje, ali ima ljudi koji su spremni platiti više za takvu direktan let.

Letovi kompanije Singapore Airlines iz Singapura za New York, koji traju oko 18 sati, dosad su držali rekord najdužih neprekidnih komercijalnih letova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.