open-navfaktor-logo
search
Borba za titulu
Višća protiv Prosinečkog za historiju
Ekipa turskog prvoligaša Medipol Bašakšehira koja će večeras u 33. i pretposljednjem kolu Super Lige Turske ugostiti ekipu Hes Kablo Kayserispora, u slučaju pobjede osvojit će prvi naslov prvaka Turske u historiji a ujedno postati i šesti turski klub kome je to pošlo za rukom.
19.07.2020. u 12:52
get url
text

Bašakšehir je lider na tabeli s 66 bodova, a drugoplasirani je Trabzonspor sa 62 boda. Pobjeda Bašakšehira nad Kayserisporom kojeg vodi Robert Prosinečki znači naslov prvaka Turske sedmicu prije kraja prvenstva. Trabzonspor će večeras ugostiti Konyaspor, a u slučaju poraza domaćina u toj utakmici, Bašakšehir postaje šampion Turske bez obzira na rezultat utakmice protiv Kayserispora.

Samo pet klubova osvojilo naslov prvaka Turske

U 60 godina postojanja Super lige Turske, osvojiti titulu prvaka zemlje za rukom je pošlo samo pet klubova, i to Bešiktašu, Fenerbahčeu, Galatasarayu, Trabzonsporu i Bursasporu. Prema tome, pred Bašakšehirom je prilika da postane i šesti klub s titulom prvaka Turske.


Fokus fudbalera i trenera Okana Buruka svakako je na večerašnjoj utakmici protiv Kayserispora, no istanbulski klub se ove godine bori još na dva fronta. Bašakšehir, u slučaju da postane prvak Turske, igrat će i finale turskog Super kupa protiv pobjednika Ziraat Kupa Turske, u čijem finalu će se sastati Trabzonspor i Alanyaspor.

Osim toga, Bašakšehir nastavlja nizati uspjehe i u UEFA Evropa ligi, gdje je već zauzeo mjesto među 16 najboljih ekipa. U prvom susretu Bašakšehir je pobijedio Kopenhagen rezultatom 1:0, a revanš utakmica je na rasporedu 5. augusta. U slučaju prolaska u osminu finala, Bašakšehir će igrati s pobjednikom susreta Manchester Uniteda-LASK.

Historijski uspjeh mladog kluba

Istanbul Bašakšehir je mlad klub u odnosu na brojne turske klubove s tradicijom dužom od 100 godina. Osnovan je 1990. godine, a njegov osnivač je tadašnji gradonačelnik Istanbula Nurettin Sozen, odnosno Grad Istanbul.

Sve do juna 2014. godine klub je djelovao u tom okviru kao Istanbul Buyuksehir Belediyespor, a od 2014. nastavlja djelovati izvan Gradske uprave, odnosno kao fudbalski klub Istanbul Bašakšehir. Domaće utakmice igra na stadionu Fatih Terim u istanbulskoj četvrti Bašakšehir.

Bašakšehir je u sezoni 1992.-1993. ostvario plasman u 2. Ligu Turske, a pet godina kasnije u ligu iznad (1. Liga Turske). 2006. godine klub preuzima turski fudbalski stručnjak Abdullah Avci, koji s Bašakšehirom sezonu završava kao drugoplasirani na tabeli, čime svoje ime upisuje u historiju kluba i prvi put ga uvodi u Super ligu Turske.

Abdullah Avci je Bašakšehir vodio praktično sve do 2019. godine, kada je preuzeo Bešiktaš, uz izuzeće od 2011. do 2013., kada je bio selektor reprezentacije Turske. Avci se bez ikakve sumnje smatra jednim od najzaslužnijih imena za uspjeh koji je ostvario istanbulski klub Bašakšehir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.