Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će na zahtjev Rusije u utorak zasjedati o situaciji u Idlibu kao i o rezultatima nedavno održanog samita u Teheranu.

Prema diplomatskim izvorima, Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi informisala javnost o posljednjim dešavanjima u sirijskom Idlibu.

Evropska unija upozorila je u ponedjeljak da bi zračni napadi sirijskog režima Bashara al-Assada i Rusije mogli izazvati "katastrofalne ljudske i humanitarne posljedice" u provincijama Idlib i Hama na sjeveru Sirije.

U novim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ruske avijacije na području Idliba i Hame, na sjeverozapadu Sirije, u ponedjeljak je ranjeno najmanje 17 osoba.

Prema izvorima iz civilne zaštite u napadima u posljednjih devet dana u napadima na Idlib i Hamu ubijeno je 29 civila, a 71 civil je ranjen. U napadima su uništene i dvije bolnice na području Hame.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Radi se o regiji koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije. Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi mogli izazvati novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.