open-navfaktor-logo
search
Dva glasa "za"
Vijeće sigurnosti UN-a: Rezolucija Rusije i Kine o ukidanju OHR-a nije dobila podršku
Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj se govori o stanju u Bosni i Hercegovini održana je večeras u New Yorku.
22.07.2021. u 21:18
get url
text
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti predstavio je rezoluciju u kojoj se, između ostalog, traži ukidanje Ureda visokog predstavnika.

Stav Rusije

- Uvjereni smo da je cilj jačanja mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH je moguć samo ako se poštuju temeljni principi suvereniteta, nezavisnosti i jednakosti tri konstitutivna naroda. Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona. Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora. On je postepeno ostvario mrežu moći i kompetencija čak prema Bonskim ovlastima. U suštini je postao jednostrana strana. U postdejtonskoj situaciji je možda njegova uloga bila orpavdana, ali situaciaj sada se mijenja - rekao je ruski predstavnik Dmitrij Poljanski.

Istakao je BiH više puta pokazala svoju održivost i da je bila članica Vijeća sigurnosti i drugih međunarodnih tijela.

- Ovo utječe na kosenzus između konstitutivnih naroda. Što se tiče imenovanja Christiana Schmidta, posljedice bi mogle biti nepredvidive i možda opasne. Pozitivna ostvarenja ostvarena poslije rata su ugrožena prijetnjom. Ne može se izbjegavati položaj Vijeća sigurnosti. Razgovarali smo s ambasadorima u PIC-u i nisu svi spremni da samo prihvate imenovanje. Treba izbjeći negativne posljedice koje sa sobom ovo imenovanje donosi - kazao je Poljanski.

Odmah nakon kratkog predstavljanja rezolucije uslijedilo je glasanje, a samo su sponzori Kina i Rusija glasali "za", dok je ostalih 13 članova bilo uzdržano. Niko nije bio protiv.

Nakon glasanja uslijedila je rasprava o legitimitetu Christiana Schmidta, kojega je Vijeće za provedbu mira imenovalo za novog visokog predstavnika.

SAD i Britanija za OHR

Richard M. Mills, zamjenik predstavnice SAD-a u UN rekao je da je veoma važno da Vijeće sigurnosti održi otvoren kanal s Uredom visokog predstavnika, jer ga je izabralo Vijeće za provedbu mira (PIC) bez obzira na uzdržanost Rusije.

Predstavnica Velike Britanije rekla je da će Christian Schmidt stupiti na dužnost 1. avgusta, bez obzira na protivljenja. Prerano zatvaranje OHR-a, bez ispunjavanja pet pus dva uvjeta, koje je odredio PIC. Ova rezolucija nije uspjela zbog toga što je potrebno da budu ispunjeni uvjeti za ukidanje OHR-a, naglasila je predstavnika Velike Britanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.