Izmjena se odnosi na datum odlaska bh. državljana u Belgiju koji je ovom odlukom planiran za četvrtak, 14. maj, međunarodnim avionskim letom na relaciji Tuzla – Ostend - Briž. Novi termin leta je utvrđen jer odlazak u ranije odobrenom terminu 9. maja 2020. godine nije realiziran.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku i o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom prometu za promet putnika – Aerodrom Banja Luka, radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Republiku Armeniju.

Odlazak će biti organiziran u petak, 15. 5. 2020. godine, međunarodnim avionskim letom na relaciji Banja Luka - Armenija. Lista putnika će biti dostavljena nadležnim organima BiH prije polijetanja aviona.

Donesena je i odluka o davanju posebne dozvole za ulazak i boravak državljana Republike Austrije u Bosni i Hercegovini. Odluka se odnosi na troje državljana Austrije kojima se daje posebna dozvola za ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini u trajanju od sedam dana od dana ulaska u BiH, radi sahrane preminulog Milana Đurđevića u mjestu Gradiška (selo Dragelji). Posebne dozvole izdaju se Mirku Đurđeviću, Veselini Đurđević i Daliboru Đurđeviću, bratu, supruzi i sinu preminulog Milana Đurđevića. Oni će u Bosnu i Hercegovinu ući na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, a prilikom ulaska i tokom boravka u BiH obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima, u saradnji sa Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske.