Već od jutarnjih sati brojni građani odlučili su da se vakcinišu na punktu za vakcinaciju u SCC-u, a među njima je i veliki broj mladih osoba.

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u Kantona Sarajevo u pandemiji koronavirusa, izjavio je kako su u prvih sat i po današnjeg rada dali već preko 300 doza vakcina.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo nastavlja akciju "Vakcinacija prema građanima". Nakon mnogo zahtjeva građana, Krizni štab Kantona Sarajevo odlučio je da ovog vikenda, 8. i 9. januara, jedan punkt za vakcinaciju opet bude postavljen u SCC-u.

Vakcinacija će trajati od 10 do 15 sati, a na raspolaganju su Pfizer i Sinopharm vakcine. Građani na ovom punktu mogu primiti prvu, drugu ili treću dozu vakcine po izboru.

- S obzirom na porast broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, a i činjenicu da je većini građana isteklo šest mjeseci od druge doze, stanovništvo se poziva da se u što većem broju vakciniše booster dozama. Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale Covid-19. Osobe koje su prebolovale Covid-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Akcija "Vakcinacija prema građanima" Ministarstva zdravstva KS pokrenuta je 6. novembra. U tržnim centrima na području Kantona Sarajevo na ovaj način vakcinisano je više od 6.000 građana.

Vakcinišu se i brojne poznate ličnosti, a jedan od njih je i legendarni pjevač Halid Bešlić. On je u SCC došao po svoju treću dozu.

Poručio je da je vakcinacija za njega sasvim normalna.

- Nenormalno je ne vakcinisati se. Sav pametni svijet to radi. Antivakseri kojih ima vrlo malo, šire zabunu. Mislim da ćemo vakcinacijom, ako ne 100 posto izliječiti, onda ublažiti simptome epidemije – rekao je Bešlić za Hayat.

FOTO: Hayat.ba

Poručio je svim građanima da dođu i vakcinišu se.

- Ako se ne vakcinišemo, čeka nas belaj – kazao je.