Kako je navedeno, u nastavku operativno taktičke akcije kodnog naziva "Fenix", policijski službenici Federalne uprave policije su u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, danas nastavili sa koordiniranim aktivnostima na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja i dokazivanja izvršenja krivičnih djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelima "Prevara" iz člana 294., "Krivotvorenje isprava" iz člana 373., "Utaja" iz člana 290., "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

- U sklopu navedenih aktivnosti, na osnovu Naredbe nadležnog Suda danas su izvršeni pretresi na 18 lokacija na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta dokumentacija koja se može dovesti u vezu izvršenja navedenih krivičnih djela. Isto tako tokom današnjih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena količina NN bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojna narkotička sredstva "amfetamin", vaga za precizno vaganje i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom - saopćio je FUP.

Podsjećamo, u sklopu akcije "Fenix" u prethodnom periodu oduzeto je više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja navedenih krivičnih djela, te su poduzete druge aktivnosti na dokumentovanju grupe osoba koje se međusobno udružila s ciljem vršenja krivičnih djela i sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prethodno jasno isplanirali i pripremali nabavku, uvoz, trasport, prodaju, leasing uslugu/kreditiranje i otuđenje određenog broja motornih vozila. Isto tako 14.07.2020. godine izvršen je pretres auto-otpada na području Srednjobosanskog kantona, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više šasija motornih vozila za koje postoje osnovi sumnje da je na njima izvršeno krivotvorenje brojeva, te dokumentacija za motorna vozila koja se može dovesti u vezu izvršenja predmetnih krivičnih djela, saopćeno je.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u narednom periodu nastavljaju rad na ovom predmetu.