Na udaru britanskih sankcija našli su se istaknuti ruski oligarsi Eugene Tenenbaum i David Davidovič i njihova imovina na tlu Velike Britanije je zamrznuta.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da oligarsi na ovaj način ne mogu svoju imovinu prenijeti u Rusiju, a što sprečava i njihovu podršku Kremlju.

- Pooštravamo zapregu Putinove ratne mašine i ciljamo na krug ljudi najbližih Kremlju. Nastavit ćemo sa sankcijama sve dok Putin ne bude poražen u Ukrajini - poručila je Truss.

Davidoviuu je također zabranjeno putovanje, a list Forbes je za njega rekao da je "(Roman) Abramovičeva desna ruka mnogo nižeg profila".

I Tenenbaum se predstavljao jednim od Abramovičevih najbližih poslovnih saradnika i kao direktor u Chelsea FC-u.

Ranije ove sedmice i ruski milijarder Roman Abramovič ostao je bez pet milijardi funti imovine koju mu je zamrznula autonomna vlada britanskog otoka Jersey.

U saopćenju britanske vlade navodi se da sankcije koje su Britanija i njeni međunarodni partneri uveli imaju "duboke i štetne posljedice po Putinovu sposobnost da vodi rat u Ukrajini".

- Analiza pokazuje da Rusija ide ka najdubljoj recesiji od raspada Sovjetskog Saveza sa 275 milijardi funti, odnosno 60 posto deviznih rezervi koje su trenutno zamrznute - navodi se u saopćenju.