Bajkoviti prizori

Večeras uživajte u kiši meteora Perzeida

Objavljeno: 12.08.2019. u 19:38

Perzeidi su poznata grupa meteora koja se približava Zemlji svakog ljeta u gotovo isto vrijeme - 12. augusta, iako su djelimično vidljivi od kraja jula do kraja augusta

Pronađite mirno, mračno mjesto za posmatranje, a idealno je negdje u prirodi

Ove godine opet ćemo moći uživati u meteorskom roju Perzeida, a prema prognozama stručnjaka, maksimum aktivnosti bit će upravo večeras, u noći sa 12. na 13. august, kada će se moći vidjeti oko 15 sjajnih meteora na sat.

Perzeidi su poznata grupa meteora koja se približava Zemlji svakog ljeta u gotovo isto vrijeme - 12. augusta, iako su djelimično vidljivi od kraja jula do kraja augusta.

Perzeidi nose takav naziv jer prividno dolaze iz pravca sazviježđa Persej.

Bill Cooke iz NASA-e prošle godine za portal Live Science otkrio je nekoliko savjeta o tome kako uhvatiti najbolji pogled na bajkovite prizore koje nam nebo priprema:

1. Pobjegnite od svjetala grada što je dalje moguće. Pronađite mirno, mračno mjesto, idealno negdje u prirodi.

2. Očima je potrebno otprilike pola sata da se priviknu na mračno nebo. Nemojte očekivati da ćete izaći iz kuće i odmah vidjeti Perzeide.

3. Najbolje vrijeme za posmatranje meteora je nakon dva sata poslije pola noći.

4. Nemojte koristiti teleskope, dvoglede i slične stvari koji će vam samo ograniti pogled na ovaj prizor.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije