Na stranici www.zivotjeupitanju.ba sada se mogu prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, imaju između 40 i 65 godina, a nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

U prvih 48 sati od početka ove kampanje prijavilo se više od 2.000 građana.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. 

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa. 

Osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu za rak debelog crijeva, a nemaju slučaj ove maligne bolesti u porodici, druge vrste malignih oboljenja, ili upalne bolesti crijeva, mogu se prijaviti za test okultnog krvarenja u Poliklinici Atrijum i test ultrazvuka u Poliklinici Al-Tawil. Svi oni koji spadaju u rizičnu skupinu po navedenim parametrima, trebaju se odmah prijaviti na kolonoskopiju u Općoj bolnici Prim dr Abdulah Nakaš, saopćeno je iz Press-a KS.