open-navfaktor-logo
search
Specijalni rat
Uzbuna u Norveškoj: Ruska pravoslavna crkva špijunira vojne baze
Uzbuna na sjeveru Evrope, Norvaženi sumnjaju da njihove vojne baze špijunira Ruska pravoslavna crkva.
20.10.2022. u 18:43
get url
text

Naime, tamošnji list Dagbladet iz Bergena piše kako je posljednjih godina Ruska pravoslavna crkva kupila nekoliko značajnih nekretnina u Norveškoj.  A jedna od nekretnina, ona u Sereidi, ima odličan pogled na najvažniju norvešku pomorsku bazu, Haakonsvern.

To je glavna baza Kraljevske norveške mornarice i najveća pomorska baza u nordijskim zemljama. List otkriva kako je nekretninu, 2016. godine kupila župa Bogojavljenja Moskovske patrijaršije. Bogomolja se nalazi na uzvisini udaljena tri kilometra od Haakonsverna, a s parcele se pruža potpuni pregled prilaza i velikih dijelova pomorske baze.  

Ruska pravoslavna crkva je od 2017. do 2021. kupila još nekoliko objekata u norveškoj obalnoj regiji Rogaland. Informacije koje je dobio Dagbladet pokazuju i kako se kongregacija u Bergenu, povezana s Patrijaršijom u Moskvi, smjestila u blizini jednog od najvažnijih objekata norveških oružanih snaga. Konkretno, u Stavangeru djeluje župa Svete velikomučenice Irine, a vjerski objekt se nalazi samo petnaestak minuta hoda od sjedišta JWC – NATO Joint Warfare Centra. Kad su novinari Dagbladeta posjetili župnu kuću, nisu nikoga u njoj vidjeli. 

Alpha Sefland Winge, norveška stručnjakinja za sigurnost, smatra kako nekretnine u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, koje se nalaze blizu norveških vojnih baza mogu u sigurnosnom smislu biti problematične. 

- Naravno da bi se ti objekti mogli koristiti za nešto drugo osim za vjerske svrhe. Puno je mogućnosti za što bi se mogli upotrebljavati. Moguće je iz njih ometati ili presretati signale, prisluškivati… Možete upravljati dronovima odatle ili ponuditi smještaj ljudima koji mapiraju to područje - navela je Winge.

Inače, u Norveškoj živi zanemariv broj pravoslavaca. Istovremeno, odavno je poznato da je Ruska pravoslavna crkva pruža apsolutnu podršku Vladimiru Putinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.