open-navfaktor-logo
search
Čelnici Eurolige
Uz posebne uvjete: Moguć završetak košarkaške sezone u julu na jednom mjestu
Čelnici košarkaške Eurolige odredili su 24. maj kao krajnji rok za odluku o nastavku ili poništavanju prekinute sezone zbog pandemije izazvane širenjem novog koronavirusa. 
23.04.2020. u 20:10
get url
text

Kao jedan od mogućih planova za dovršetak takmičenja u Euroligi i Eurokupu je odigravanje svih preostalih utakmica na jednom mjestu u julu.

Klubovi su jednoglasno podržali predloženi plan, po kojem bi nakon eventualne pozitivne odluke o nastavku sezone 24. maja, igrači bili u karanteni, ako je potrebno, od 29. maja do 11. juna, a razdoblje od 12. juna do 2. jula klubovi bi imali za pripreme.

Preostale utakmice Eurokupa bile bi odigrane na jednom mjestu od 4. do 17. jula, dok bi u terminu od 4. do 26. jula bile odigrane preostale utakmice Eurolige, što uključuje 54 preostala dvoboja iz osnovnog dijela sezone i završni turnir u formatu Final 8.

Članovi Izvršnog odbora jednoglasno su odlučili da će se takmičenje nastaviti samo ako će to dopustiti zdravstvene i relevantne lokalne institucije vlasti.

Dok je na snazi prekid takmičenja igračima je dopušten povratak kućama na ličnu odgovornost, a preporučeno im je da se drže mjera propisanih od vlada i institucija javnog zdravstva.

S klubovima i igračima je dogovoren financijski model isplate plaća u svim scenarijima. U slučaju nastavka sezone igrački ugovori se produžuju do 31. jula, a najkasnije do 15. augusta, klubovi će im isplatiti 85 posto dogovorenog iznosa iz osnovnog dijela ugovora.

U slučaju poništavanja sezone igrački ugovori za 2019/2020 prestaju važiti. Višegodišnji ugovori su aktivni od 1. jula. U slučaju prekida sezone klubovi će igračima isplatiti 80 posto dogovorenog iznosa iz osnovnog dijela ugovora.

- To je važan dogovor za ligu. Zahvaljujem igračima koji su shvatili da su integralni dio rješenja za krizu s kojom smo svi suočeni. Njihova odluka osigurava da liga i klubovi zadrže mogućnost rasta jednom kad prođe kriza izazvana koronavirusom - zaključio je čelni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.