U FBiH

Uvoznici koji imaju i svoje pumpe sporije snižavaju cijene goriva

Objavljeno: 12.12.2018. u 14:54

U informaciji o stanju sa cijenama goriva u FBiH Federalnog ministarstva trgovine, koja je danas predočena Vladi FBiH, stoji da glavnina velikih uvoznika ima i vlastitu mrežu benzinskih pumpi, te da je vidljivo kako upravo te kompanije sporije reagiraju na snižavanje cijena

Foto ilustracija

FOTO: Arhiva

Federalno ministarstvo trgovine informisalo je danas Vladu FBiH o petom ovogodišnjem sastanku s distributerima naftnih derivata, održanom 6.decembra. Na tom sastanku je rečeno ispred Ministarstva da distributeri trebaju u kontinuitetu preispitivati svoje marže u pogledu osiguranja njihove ekonomski opravdane minimalne visine za likvidno poslovanje.

Snižavanje maloprodajnih cijena u visini od 0,05 KM po litru u proteklom periodu bilo je sukcesivno, u tri navrata (8. novembra, potom 22. i 27. prošlog mjeseca). Glavnina velikih uvoznika ima i vlastitu mrežu benzinskih pumpi i vidljivo je da upravo te kompanije sporije reaguju na snižavanje cijena. Prema podacima ovog Ministarstva, najveći broj benzinskih pumpi imaju Energopetrol, Holdina, Hifa group, Petrol BH Oil, G Petrol/Gazprom i TiOil.

Evidentno je da rafinerijske i nabavne cijene naftnih derivata u regionu nisu pratile dinamiku smanjenja cijena sirove nafte. Razlog je što je proces prerade sirove nafte u derivate vremenski definisan ciklus rafinerijske prerade po odgovarajućim standardima kvaliteta (BAS standardi) i ne korespondira u, za široku javnost, prihvatljivom roku. Naglašeno je i da su sve rafinerije iz kojih se snabdijeva tržište naftnih derivata Federacije BiH izvan njene teritorije.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije