Pozicija kapitalnih ulaganja povećana za jedan milion KM, i po izmjenama i dopunama Budžeta, za kapitalne investicije u TK biti izdvojeno 2,5 miliona KM. Za podršku poljoprivrednoj proizvodnji osigurano je povećanje od 2,5 miliona KM. Umjesto do sada predviđenih 4,5 miliona, Vlada će poljoprivredu i ruralni razvoj podržati sa sedam miliona KM.

Obezbijeđeno je finansiranje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom do kraja godine, što će iznositi 160.000 KM. Također, rebelanson je za 1,1 milion povećan iznos sredstava namijenjen za boračko invalidsku zaštitu.

- Utvrdili smo i uštede koje se mogu napraviti, a resorna ministarstva su iskazala 1,5 miliona ušteda koje su također predmet rebalansa - rekao je kantonalni ministar finansija Vedran Lakić.

Kada je u pitanju saniranje posljedica koronakrize Lakić kaže podrška privredi "nikada ne može biti dovoljna".

- Uvećali smo iznose koji su postojali, izdvojili smo 600.000 KM za ugostitelje, a dodali smo 800.000 za prijevoznike. Nepopularno je procjenjivati, ali mislim da je uvijek nedovoljno. Ovo je svjetski problem i bez sredstava od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) budžet TK će biti doveden u pitanje do kraja ove godine - kaže Lakić.

Napomenuo je da je u rebalansu, kao i u prvobitnom prijedlogu, uvršteno 39 miliona KM od MMF-a bez kojih kanton neće moći funkcionirati.

- Mi u ovom momentu ne znamo kada će tih 39 miliona KM biti operativno. Na osnovu razgovora koji smo imali, između ostalog i s premijerom FBiH Fadilom Novalićem, izražena su obećanja koja su bila i prošle godine, i to je bio osnov da ih planiramo u budžetu - kaže Lakić.