Zastupnici HDZ-a BiH su sjednicu napustili tokom rasprave o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su u proceduru uputili zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka.

VEZANI TEKST - Rasprava o ustaškim zločinima: Nikšić tvrdi da je "zvijezda Facebooka", HDZ-ovci o "rang-listi najgorih ubica"

- Zbog uvreda koje ste nam ovdje nanijeli, a pošto je Poslovnikom predviđeno nakon rasprave da se rezolucija stavlja odmah na glasanje, Klub hrvatskog naroda će ovog trenutka napustiti iz protesta za ovo šta nam radite, što nam želite staviti na pleća odgovornost i krivicu koju nam ne pripada, mi ćemo napustiti i nećemo više sjediti na ovoj sjednici, niti ćemo glasati ni za jednu tačku dnevnog reda. Ovo je drsko i bezobrazno što se radi – poručio je šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Prethodno je vođena rasprava o sadržaju ove rezolucije, te je u međuvremenu predložen niz amandmana na predloženu rezoluciju. Rezolucija je u konačnici usvojena sa 25 glasova "za".

Ova rezolucija je, podsjećamo, predložena uoči održavanja mise u Katedrali Srca Isusova za žrtve iz Bleiburga, koja je održana u subotu u Sarajevu.