open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Rasprava o ustaškim zločinima: Nikšić tvrdi da je "zvijezda Facebooka", HDZ-ovci o "rang-listi najgorih ubica"
Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Klub Naše stranke i Nezavisnog bloka, zastupnici su razmatrali u nastavku 8. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
20.05.2020. u 15:18
get url
text
Parlament BiH
Parlament BiH

Rezolucija je, podsjetit ćemo, upućena uoči održavanja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu za žrtve iz Bleiburga, koja je održana u subotu.

S obzirom na to da je misa već održana, predlagači su dostavili korigiranu verziju Prijedloga rezolucije, koju možete pročitati u priloženoj galeriji.

{$galerijaFotografija}

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je tokom rasprave kazao da ne vidi utemeljenje da se tokom rasprave mijenja tekst onoga o čemu se raspravlja, te je dodao da nema drugog načina nego da preko Poslovnika predloži da se Kolegij u proširenom sastavu sastane i da izmijeni naziv ove tačke dnevnog reda. S tim u vezi je predložio da se rezolucija odnosi na žrtve svih totalitarnih režima u Evropi.

Nakon polusatne pauze, sazvane na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a BiH, rasprava je nastavljena pritužbom Nikole Lovrinovića jer nije uvažen njegov prijedlog, te je uputio novi prijedlog da se izmijeni naziv tačke dnevnog reda.

Nakon toga je zastupnik Naše stranke Damir Arnaut kazao da predlagači povlače korigirani tekst rezolucije, te da prilažu amandmane na raniji tekst.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da nema ambiciju da se upliće u unutrašnje stvari Katoličke crkve, ali da su protivnici održavanje mise imali pravo da kažu svoje mišljenje.

- Porazno mi je da smo mi 75 godina nakon Drugog svjetskog rata još u tom periodu. Pitanje je kad ćemo doći do 92. godine – kazao je Nikšić.

Istaknuo je da svjedočimo reviziji historije vezane za Drugi svjetski rat, te da je moguće analizirati i postupke antifašista i da je sigurno bilo i među antifašistima onih koji su činili zločine. Ukazao je da, kada nemamo snage priznati historijske činjenice iz Drugog svjetskog rata koje je cijeli svijet priznao,

- Ja sam zvijezda na Facebooku i stalno, kad god zatreba, izvlače moju izjavu iz SDA kako je u Vojsci RS-a i HVO-u bilo onih koji nisu radili zločine, kao što je bilo u Armiji RBiH oni koji jesu. Želim ovdje javno reći. Demobilisan sam kao kapetan Armije, nisam radio ni podržavao zločine i to nije bila zvanična politika niti opredjeljenje Armije RBiH, ali evo javno se izvinjavam svima onima nad kojima su pojedinci ili neke jedinice Armije izvršile zločine navodno u ime mog naroda ili u moje lično ime – izjavio je Nikšić.

Zastupnik HDZ-a BiH Mijo Matanović je cinično čestitao predlagateljima na predloženoj rezoluciji, pa je nakon kraće lekcije o historiji BiH konstatirao da on nije ni fašista, ni antifašista.

- Sa porodicom živim u ulici najvećeg zločinca mog hrvatskog naroda, Titovoj, koja se i dan danas tako naziva. Potkrepljujem ovu izjavu prema natpisu iz britanskog Daily Maila iz 2014. godine, gdje se spomenuti nalazi na 13. mjestu rang-liste najgorih masovnih ubica 20. stoljeća – kazao je Matanović.

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) je kazala da su kritike na račun održavanje mise zapravo vrijeđanje i narušavanje temeljnih ljudskih sloboda i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je ocijenio da je ova rezolucija dobra i da je treba podržati, te je predložio amandman kojim se osuđuje predaja jasenovačke građe, koju je vlast u entitetu RS predala Hrvatskoj.

- Mislim da je to vrijedno radi ovih žrtava koje su stradale od ustaškog režima – dodao je Mektić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) je rekao da ne razumije da se neko javlja i priča o nečemu što ne zna, aludirajući na Mektićevu izjavu.

- Moram reći da je vrlo mala količina građe ta o kojoj vi govorite, da ta građa možda jeste u nekim podrumima, ali da mi imamo mikrofilmove sve i da se mnogo više građe nalazi u Arhivu RS-a u Banjoj Luci, u Muzeju genocida u Beogradu, Muzeju Jugoslavije u Beogradu i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu. Ovo što ste rekli je netačno. Mala količina građe je odnesena tada – izjavio je Radmanović.

Mektić je odgovorio da mu je drago što je Radmanović priznao da je jasenovačka građa predata Hrvatskoj i da to pravda time što umanjuje "cjelokupnu bruku koja je urađena".

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da se o zločinima partizanskog režima ništa nije govorilo, a da se o zločinima ustaškog režima mnogo govorilo.

- Nema pravo ovaj Parlament da raspravlja o misi. Nema pravo nijedno državno tijelo. Nakana mise je takva. Zovnite papu pa ga pitajte što je kardinal održao misu – ocijenio je Lovrinović.

Zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je u Zastupnički dom izabran sa kompezacijske liste SNSD-a, je kazao da je meritum mise vrijednosni sistem, a što se tiče jasenovačke građe je kazao da je on bio protiv toga da ona završi u Washingtonu i da je predlagao da se ona ukrade.

- Neko je procijenio da je bolje da ide u Muzej holokausta i da će se tako sačuvati. Radi se o građi sa teritorija Republike Hrvatske. Ne bi to trebalo da bude tema – ocijenio je Stevandić.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez je zamolio neke diskutante kojima, kako je kazao, neko drugi napiše tekst, da to vježbaju kod kuće kako bi u Parlamentu brže čitali.

126872_Korigovani tekst rezolucije-page-001.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.