Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o taksama u BiH, od 1. januara 2023. godine minimalna taksa iznosit će 167,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična taksa ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna taksa povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Taksa na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu. Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste sukladno rokovima iz ove odluke o čemu se mogu informirati u "Službenom glasniku BiH" kao i putem web stranice UINO BiH.

Upravni odbor UIO na današnjoj sjednici dao je saglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.