open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Ustavni sud potvrdio: Borjana Krišto odustala od apelacije, obustavljen postupak
Za Krišto je, podsjetit ćemo, bila sporna ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona
05.07.2019. u 19:26
get url
text

Ustavni sud Bosne i Hercegovine obustavio je danas postupak pokrenut zahtjevom predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na popunu federalnog Doma naroda, zato što je podnositeljica apelacije odustala od tog zahtjeva. 

Za Krišto je, podsjetit ćemo, bila sporna ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona. Svojom je apelacijom namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

 Odustajanje od apelacije već je ranije u javnosti ocijenjeno i kao pokušaj spašavanja HDZ-ove argumentacije u pregovorima za izmjene izbornog zakonodavstva.

Krišto je apelaciju podnijela još u januaru 2018. godine, a Ustavni sud BiH je u međuvremenu tražio mišljenje i od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Inzko je u svojstvu prijatelja suda (amicus curiae) 7. maja prošle godine Ustavnom sudu BiH dostavio svoje mišljenje. U odgovoru je, između ostalog, naveo da odredbe Ustava FBiH ne bi trebalo proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetu.

VEZANI TEKSTOVI: 

HDZ-ov politički debakl: Ne odustaju od antievropskih zahtjeva, krivi im "bošnjački mediji"

Komšić o povlačenju Krištine apelacije: Čak i HNS svjestan da su im zahtjevi anticivilizacijski

Čović: Krišto je povukla svoju apelaciju, to je HDZ-ov doprinos unapređenju izbornog zakonodavstva

Ustavni sud "spašava" HDZ: Šta ukoliko se obustavi postupak po apelaciji Borjane Krišto?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.