Avion su dočekali ambasador Republike Turske u Bejrutu Hakan Cakil, vojni ataše pri ambasadi Turske Bayram Buyan, drugo osoblje turske ambasade i libanski zvaničnici.

Radi se o drugom avionu s medicinskim potrepštinama koje je Turska poslala toj zemlji koja se bori s posljedicama razorne eksplozije od prošle sedmice.

Avion Oružanih snaga Turske je u Bejrut dostavio medicinske potrepštine i osoblje Ureda za krizne situacije i katastrofe (AFAD), a nazad u Tursku će se vratiti sa pripadnicima turskih timova za spašavanje i potragu koji su prethodnih dana pomagali u potrazi za žrtvama eksplozije.

Turska je prije ovoga odmah nakon eksplozije teretnim avionom poslala pomoć Libanu.

Također, brojne organizacije iz Turske poslale su svoje timove u Bejrut odmah poslije eksplozije kako bi učestvovali u akcijama potrage i spašavanja, uklanjanju ruševina te provođenju humanitarnih aktivnosti.

U međuvremenu, očekuje se da će Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u narednim danima isporučiti oko 400 tona pšenice u Liban kako bi se zadovoljile hitne potrebe za hranom uzrokovane štetom nastalom u silosu za žito u eksploziji.

Dvije snažne eksplozije su prošle sedmice potresle luku Bejrut, nakon što je došlo do požara u skladištu u kojem je nepravilno uskladišteno bilo 2.750 tona amonijum nitrata. Najmanje 171 osoba je poginula, povrijeđeno je oko 6.000 osoba, a oko 300.000 ostalo je bez krova nad glavom.