open-navfaktor-logo
search
BBI banka i Vlada TK
Uskoro javni poziv privrednicima: Na raspolaganju 27 miliona KM s kamatom od nula posto
Javni poziv koji će objaviti BBi banka usaglašen je s Vladom TK i, prema riječima resornog ministra, novac bi vrlo brzo trebao biti dostupan privrednicima
24.12.2019. u 18:58
get url
text
Ministar privrede TK Asmir Hasić
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost za prenos sredstava sa namjenskog depozita Vlade TK kod Razvojne banke FBiH. Riječ je o milion KM sa escrow računa namijenjenih za subvenciju kamata privrednim subjektima, koji se prijave na javni poziv BBI banke, koja je potpisala ugovor s Vladom TK o realizaciji kreditne linije.

- Na raspolaganju privrednicima je 27.150.000 KM kredita, uz kamatu od nula posto, s grejs periodom od jedne godine. Rok otplate je šest godina, a privrednici će plaćati samo obradu kredita u iznosu od 0,39 posto, što znači da onaj ko podigne 100.000 KM plaća obradu 390 KM. Kamatna stopa iznosi 2,86 posto i ona će biti u potpunosti subvencionirana, dakle plaćat će je Vlada TK, umjesto privrednika - kaže ministar privrede TK Asmir Hasić.

Javni poziv koji će objaviti BBi banka usaglašen je s Vladom TK i, prema riječima resornog ministra, novac bi vrlo brzo trebao biti dostupan privrednicima.

- Poziv bi će biti objavljen do kraja ove sedmice, najkasnije početkom naredne i bit će otvoren dok utroška sredstava. Koliko mi znamo postoji veliki interes i očekujemo da će novac biti plasiran već u ranoj fazi naredne godine - kaže Hasić.

Ukoliko se ovaj projekat pokaže kao dobar, pokušat ćemo opet obezbijediti subvenciju kamata sa escrow računa na isti način.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.