open-navfaktor-logo
search
Burno u NSRS
Usijana atmosfera se ne smiruje: Opozicija tvrdi da im je dat prepravljen i nepotpisan Program reformi BiH
Nećemo u NATO, nećemo u NATO, vikali su zastupnici opozicije dok je Dodik držao govor
23.12.2019. u 17:50
get url
text
Dodik NSRS
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je večeras u Bajoj Luci tokom uvodnog obraćanja zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske, a koje je bilo na granici incidenta, podvukao da Program reformi BiH ne prejuduicira članstvo BiH u NATO.

-To je vrlo važno, ne prejuduicira članstvo u NATO. Do sada su ključne riječi bile integracija u članstvo – kazao je Dodik tokom govora kojeg su sve vrijeme pratili uzvici opozicije "podvala", "prevara" i "izdaja".

Sve vrijeme njegovo obraćanje za govornicom Narodne skupštine RS pratili glasna negodovanja i uzvici, te zvižduci opozicionih zastupnika koji pokušavaju onemogućiti Dodika da govori, jer tvrde da dokument koji je večeras pred njima "nije original".

- Nećemo u NATO, nećemo u NATO! – viču zastupnici opozicije dok Dodik drži govor.

Dodik, međutim, tvrdi da se radovao večerašnoj skupštini i da je očekivao ozbiljan ambijent.

- Razumijem da je sve ovo demokratija. Poštujem njihov stav, kao i da nisu glasali za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je donijela NSRS, kao i da su njihovi ministri u Vijeću ministara BiH uradili Akcioni plan na 156 strana. Moja uloga je bila nezahvalna. Došao sam kada je dokument Akcioni plan bio urađen i samo se tražilo da se usvoji na nekom od nivoa – tvrdi Dodik, dok opozicionari lupaju o stolove u sali.

-Udri jače. Ovo mi je baš zanimljivo iskustvo, ovo nisam imao do sada – dodao je Dodik i nastavio:

-Spreman sam da prihvatim svaku odluku ovog parlamenta. Ako utvrdi da Program reformi BiH ugrožava interese RS , spreman sam da podnesem ostavku.

Nakon skoro četverosatnih obraćanja funkcionera RS, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te predsjednika opozicionih stranaka u ovom entitetu, u 21 sat počela je rasprava o Informaciji o Programu reformi RS na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Opozicioni zastupnici u NSRS uvjereni su da im nije dostavljen originalan materijal spomenutog dokumenta Program reformi, zbog čega su vidno negodovali i pokušavali da prekinu Dodikov govor za svečanom govornicom, a situacija je u jednom momentu došla na granicu incidenta. Ni nakon skupštinske pauze od sat vremena, stvari se nisu smirile.

- Ovo je strašno, sramota šta ste vi nama dostavili – kazala je poslanik PDP-a Jelena Trivić, a uslijedile su i brojne druge prijave za povredu poslovnika.

Trivićevoj je odgovorila predsjednica RS Željka Cvijanović, nakon čega se uključio poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

-Bog vas je stvorio taman po mjeri da nervirate svakog građanina RS  - rekao je Stanivuković obraćajući se predsjednici RS.

-Otkud vama pravo da nam date lažni dokument. Na engleskoj verziji, nigdje ne piše da se ne prejudicira članstvo u NATO. Ovo je krivično djelo, ovo treba da ide u tužilaštvo – dodao je Stanivuković.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović je takođe ocijenio da im je dostavljen falsifikovan dokument, te da se radi o krivičnom djelu.

- Ovo je najveća sramota koju je parlament RS doživio. Izbacili ste ključne stvari, dali ste nam prepravljen dokument koji nije potpisan – dodao je Vukanović.

Dodik je ocijenio kako se u Narodnoj skupštini RS mora graditi dignitet, a smatra da ga poslanici u RS urušavaju.

- Kod našeg naroda se zgadila ne samo politika nego i institucije. Narod mora da shvati da je to podvala – rekao je Dodik.

Poručio je da je zato potrebno mijenjati poslovnik NSRS.

- Ovo više nije ni zabava ni rijaliti, nego podvala. Podvala i vama kao većini koji trpite diktaturu manjine, zapravo dvoje, troje ljudi ovdje. Zato treba mijenjati poslovnik – kazao je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.