Nakon što je delegacija Grada Sarajeva boravila u Izmiru i dogovorila uspostavljanje saradnje između dva grada u različitim oblastima, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je Gradu Izmiru Pismo namjere za uspostavljanje pobratimskih odnosa i nacrt Sporazuma o bratimljenju.

Rezultat ovih aktivnosti je konačno usaglašeni tekst sporazuma, koji će Gradsko vijeće Grada Sarajeva, razmatrati na sjednici prvog, a Gradsko vijeće Grada Izmira na svojoj sjednici 15. decembra te će odlukama ozvaničiti predloženi sporazum.

Sporazumom se uređuje saradnja u oblastima ekonomije, odnosno investicija, kulture, obrazovanja, sporta, te vezano za zajednički nastup pri apliciranju za projekte prekogranične saradnje za EU fondove, u čemu Izmir ima značajno iskustvo.

Dogovoreni su i dalji koraci, odnosno aktivnosti po potpisivanju sporazuma.

Predloženo bratimljenje je nastavak dobrih odnosa Sarajeva i Izmira koji proizilaze i iz činjenice da u ovom turskom gradu živi veliki broj stanovnika bh. porijekla.

U Izmiru već dugo djeluje počasni Konzulat Bosne i Hercegovine koji je osnovao Kemal Baysak, počasni građanin Grada Sarajeva.