Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d. d. Mostar u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću naveli su kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana "naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama".

U pismu su Uprava i Nadzorni odbor zahvalili Čoviću što je "konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje".

- Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj. Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja - stoji na kraju pisma Uprave i Nadzornog odbora Aluminija upućenog Draganu Čoviću.

Kako prenosi Novinska agencija Patria, pozivajući se na Večernji list, radi se o pismu izvinjenja, zbog "neugodnosti koje je Čović doživio nakon gašenja Aluminija".

- Nakon protesta radnika Aluminija i orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iz svih zaposlenika Aluminija...", navodi se, između ostalog, u pismu.

Aluminij je ugašen početkom juna, nakon što je dug kompanije dostigao oko 400 miliona KM, od čega najveći dio za električnu energiju. Oko 900 radnika ostalo je bez posla, što je uzrokovalo proteste ispred centrale HDZ-a BiH u Mostaru.

Iz opozicije su optužili da je Aluminij godinama bio bankomat HDZ-a, jer je ta politička partija imenovala članove Upravu i Nadzornog odbora Aluminija, i da sada zbog kraha kompanije treba snositi posljedice.

U toku su pregovori između Uprave Aluminija, Vlade FBiH kao i nekoliko potencijalnih investitora kako bi se pokušao ponovo pokrenutio barem dio proizvodnje u Aluminiju.