open-navfaktor-logo
search
MVEP RH
Ulazak vojske u Hrvatsku: Srbijanska ambasadorica odbila primiti protestnu notu
Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već duže vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske,
09.09.2019. u 20:04
get url
text
Ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić
Ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) pozvalo je u ponedjeljak srbijansku ambasadoricu u Zagrebu i izrazilo prostest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku, a ons  je odbila primiti protestnu  notu, saopćeno  je iz MVEP-a RH.

U MVEP RH je pozvana ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić kako bi se srbijanskoj strani izrazio protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. septembra, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika srbijanske vojske bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave.

Iako je srbijanska ambasadorica odbila primiti protestnu notu, MVEP RH je izrazio protest, a navedeni događaj ocijenio provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudio činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije, dodaje MVEP RH.

Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već duže vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, navodi MVEP RH u saopštenju, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je osudio pokušaj ulaska 11 srbijanskih vojnika i poručio da im je namjera bila "provokacija s ciljem izazivanja incidenata".

- Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike- oglasio se u subotu saopštenjem ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je slanje vojnika s odorama ocijenila legitimnim ponašanjem i poručila kako je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti.

- Ta revizija povijesti koja se dešava u Hrvatskoj je zastrašujuća i ne samo za Srbiju i regiju već za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU- rekla je Brnabić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.