Tržište nekretnina u Crnoj Gori nakon duže stagnacije je oživjelo. Tome u prilog govore i nedavno objavljeni preliminarni podaci MONSTAT-a da je u odnosu na prošlu godinu ove godine zabilježen rast cijene kvadrata u novogradnji 11,6 posto.

U nekim agencijama za prodaju nekretnina smatraju da je na značajan rast cijena nekretnina utjecao ulazak Crne Gore u NATO, dok u nekim agencijama ne vide razlog koji je doveo do porasta cijena. Ipak, zaključuju da je više stranaca koji se odlučuju da kupe nekretninu u Crnoj Gori, te da su najskuplji kvadrati na primorju.

Kvadrat nekretnine na crnogorskom primorju prodaje se i do 4.000 eura. U glavnom gradu najniža cena kvadrata je 1.000 eura.

Iz IN nekretnina CdM-u pojašnjavaju da je ulazak Crne Gore u NATO uticao na povećan broj stranih kupaca, a samim tim i na rast cijena nekretnina.

U agenciji Nekretnine Bar kažu da im apsolutno nije jasno iz kojeg razloga su cijene nekretnina u gradu pod Rumijom toliko visoke.

-Zaista nemam adekvatan odgovor što se tiče porasta cijena jer je trenutno na tržištu mnogo novih stanova i stambenih zgrada tako da moje lično mišljenje da bi trebale biti znatno niže. Jedino što mogu da navedem kao razlog svemu tome je velika potražnja i to uglavnom sa sjevera naše države i oni isključivo traže i trguju u centru Bara. Naravno svi oni već godinama rade i zarađuju u inostranstvu. Naši sugrađani trguju putem kredita i to jeftinije i za njihov džep dostupne nekretnine. To je u stvari individualno od vlasnika do vlasnika - kazala je vlasnica Nekretnina Bar.

Na pitanje da li je veće interesovanje za novogradnju ili starogradnju u IN nekretninama kažu za novogradnju, dok iz barske agenciju saopćavaju da je kod njih potražnja izjednačena.

-Još uvijek kupci koji su sa naših prostora i koji žive u gradu i okolini pretenduju na zgrade Zavoda za izgradnju Bar ZIB - jer su izuzetno kvalitetne - tvrde u Nekretninama Bar.

U obje kompanije ističu da su kupci nekretnina na primorju stranci ili Crnogorci iz dijaspore.

-Nekretnine u srednoj regiji više kupuju domaći, a na primorju strani kupci- navode u IN nekretninama.

U ovoj agenciju ističu da najviše interesovanje vlada u Podgorici za City kvart, Preko Morače i Stari Aerodrom, a na primorju za Bokokotorski zaliv i to uglavnom traže inostrani kupci, pretežno Evropljani.

Cijene stanova u Podgorici se kreću od 1000 do 1600 eura po metru kvadratnom, na primorju od 1200 do 4000 eura.

Cijena kvadrata u Kolašinu iznosi od 800 do 1200 eura, Žabljaku od 1000 do 1500 eura, a u Nikšiću od 600 do 1100 eura, saopšteno je CdM-u iz IN nekretnina.

U Baru je najtraženija lokacija u blizini Hrama, odnosno okolina kafea SOHO, PASCUCI...

- Također, traženi su i stanovi u zgradama Zetagradnje. Uglavnom svi traže strogi centar grada - iskustvo je agencije Nekretnine Bar, piše CdM.

Prosječne cijene kvadrata nekretnina u Baru kreću se od 1300 do 1500 eura u zavisnosti od lokacije, objavio je crnogorski portal bankar.me