Građani Kantona Sarajevo svakodnevno su na meti lopova. Krade se sve, mobiteli, laptopi, nakit, novac, automobili...

Dobra stvar je da policija nerijetko pronađe krivca i ukradenu stvar, ali i pored toga vlasnik na povrat svoje imovine čeka godinama.

Čitateljici F. M. (puno ime i prezime poznato redakciji), početkom decembra 2019. godine mlađi muškarac iz džepa jakne ukrao je mobitel dok se vozila tramvajem.

Počinitelj je uz pomoć putnika i brze intervencije policije, koja se nalazila u blizini mjesta događaja, uhvaćen, a u odjeći koju je nosio pronađen je ukradeni mobitel.

F. M. je, kako je kazala, prepoznala svoj mobitel, a policijski službenik o svemu je napravio zapisnik.

- U policiji mi je rečeno da će mobitel zadržati jer je predmet krivičnog djela, ali su mi kazali da ću ga vrlo brzo dobiti natrag, u roku, dva ili tri mjeseca. Nakon tri mjeseca otišla sam ponovo u policiju nadajući se da ću svoj mobitel dobiti nazad. Međutim, službenik mi je rekao da napišem zahtjev za njegov povrat, što sam i učinila. Prošlo je više od godinu od trenutka krađe, ali mobitel još nikada nisam dobila - ispričala je razočarano F. M., jedna od mnogih koji imaju isti ili sličan problem.

Mirza Hadžiabdić

U MUP-u Kantona Sarajevo kažu kako oni svoj dio posla vrlo brzo urade. Problem su, kaže Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, dugotrajni sudski postupci.

- Prema Zakonu o krivičnom postupku Federacije BiH, ukradene stvari, koje policija pronađe, služe kao dokaz u krivičnom postupku, i one se u skladu sa naredbom sudije, deponuju u sud ili na neko drugo mjesto koje se odredi. Policija u vrlo kratkom vremenu uradi svoj dio posla, ali predmet koji bi se što prije trebao vratiti u posjed vlasnika, služi kao dokaz u postupku. Tek po njegovom završetku vrši se povrat predmeta vlasniku - objašnjava Hadžiabdić.

Promjena odredbi Zakona o krivičnom postupku FBiH rezultirala bi, kaže Hadžiabdić, ubrzanjem procesa vraćanja predmeta njihovim vlasnicima.

- Šta je to što bi u konačnici doprinijelo tome da građani čim prije dobiju stvari koje su im prethodno otuđene, a koje je pronašla policija, treba razmotriti sa tužilaštvom i sudom. Kada to kažem, mislim na to da se potvrde o privremenom oduzimanju, odnosno, vraćanju predmeta izdate u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku imaju smatrati dovoljnim dokazom u postupku, a da se predmet vrati oštećenom, osim u slučaju potrebe vještačenja, koje bi, također trebalo čim prije završiti, sve s ciljem da stvarni vlasnik što prije dođe u posjed stvari koja mu je otuđena i pronađena od policije - dodao je Hadžiabdić.

Članom 88 Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH regulisano je vraćanje privremeno oduzetih predmeta. U njemu stoji da - predmeti koji su mu u toku krivičnog postupka privremeno oduzeti, vlasniku, odnosno držatelju bit će vraćeni kada u toku postupka postane očigledno da njihovo zadržavanje nije u skladu sa članom 79 Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, a ne postoje razlozi za njihovo oduzimanje (član 412).

Dodano je i da je o zahtjevu za vraćanje privremeno oduzetih predmeta sud dužan odlučiti, nakon izjašnjenja tužioca, i to u roku od najkasnije 15 dana. 

Azra Bavčić

- Sud cijeni u svakom konkretnom slučaju kada se predmet vraća onome od koga je ukraden. Prije toga, potrebno je pribaviti izjašnjenje tužioca - kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Općinskog suda Sarajevo kažu kako ne postoji vremenski određen period za vraćanje predmeta koji služe kao dokaz u krivičnom postupku.

- Često je riječ o predmetima koji mogu da posluže kao dokaz u krivičnom postupku u skladu sa odredbom člana 79. Zakona o krivičnom postupku FBiH, te se vraćaju po okončanju postupka, nakon pravosnažne odluke (često su i predmet vještačenja…). U svim predmetima u kojima se traži povrat predmeta (u bilo kojoj fazi postupka), prvo se traži izjašnjenje tužioca, nakon čega sud donosi odluku. Građani često i nisu uopće poučeni da od suda trebaju tražiti povrat predmeta, te se obraćaju MUP-u – kažu u Općinskom sudu Sarajevo.