Naime, upotreba rešoa može dovesti do požara i strujnog udara, te se kupci upozoravaju da ovaj proizvod ne kupuju, a ukoliko ga već posjeduju da prestanu sa upotrebom.

Proizvođač je kompanija Hanlei INT'L Trading co.ltd, a zelja porijekla je Kina. Uvoznik proizvoda je Ado-X d.o.o Brčko.

- Rešo predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer: nema funkcionalno zaštitno uzemljenje, poprečni presjek provodnika u napojnom kablu je manji od minimalno dozvoljenog za izmjerenu snagu aparata, nije propisno označen, uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u Bosni i Hercegovini. Rešo nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica – navode iz Agencije.

Nadležna inspekcija je naložila da se potrošači obavijeste o opasnom proizvodu, da se proizvod povuče sa tržišta i uništi.

Također, preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili, a za vraćeni proizvod, kako navode iz Agencije mogu dobiti povrat novca.

Također, iz Agencije upozoravaju i na proizvod LED reflektor Sylvania, model: Start Track Spot Integral.

- Zglobni nosač reflektora ima oštre diјelove i rubove koјi prilikom česte upotrebe i pomјeranja mogu oštetiti izolaciјu neutralnih i faznih vodiča i tako dovesti korisnika u opasnost od struјnog udara zbog dodira diјelova pod naponom – navode iz Agencije.

Ističu da je proizvođač poduzeo mjere privremene zabrane snabdijevanja, ponude i isporuke.

- Za sve proizvode koji su u skladištima blokirana je dalja distribucija. Za sve zalihe na čekanju proizvođač poduzima korektivne mjere izmjena na proizvodu, dok će za sve nove isporuke sporni metalni dio na proizvodu biti zamijenjen. Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti – zaključuju iz Agencije.