Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo 12. septembra u 12 sati bit će održani protesti prosvjetnih radnika sarajevskih osnovnih škola, ukoliko do tada kantonalni premijer Adem Zolj ne održi sastanak sa prosvjetarima i ne udovolji njihovim zahtjevima.

To je za Faktor danas potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

- Ostajemo pri istim zahtjevima. Jutros u devet sati smo dobili odgovor od premijera u vezi s pomjeranjem sastanka danas u 13 sati, obavijestio nas je da ima sastanak sa Sindikatom zdravstva u to vrijeme i da ne može održati sastanak sa nama. Mi ćemo mu danas ponovo uputiti zahtjev da se u bilo koje doba danas ili sutra riješi ovaj problem za stolom bez protesta, da pozove nas na sastanak. Na kraju krajeva malo je indikativno jer iz Vlade kažu da u prosvjeti i zdravstvu trebaju biti isti aršini primijenjeni, a onda se odvojeno organiziraju sastanci. Premijeru je data još jedna šansa da pomjeri pregovore i dogovore sa sindikatima, ako to ne bude uradio, protesti su izvjesni – kazao je Sivro.

Dodao je da "premijeru Zolju izgleda nije u interesu da za pregovoračkim stolom riješe problem".

- On će nas pozvati na razgovor u vrijeme održavanja protesta. Vidjet ćemo kako će reagovati prosvjetni radnici kada saznaju da premijer tek u vrijeme održavanja protesta saziva sastanak, a nije se od maja, dakle gotovo više od tri mjeseca, udostojio se da nas primi da razgovaramo – navodi Sivro.

Predsjednik Samostalnog sindikata napominje da nastava za vrijeme protesta neće biti ugrožena.

- Nećemo remetiti nastavni proces, na proteste izlazimo sa 500 do 1.000 članova. Jedan mali broj ljudi će u to vrijeme održavati nastavu, to je peti i šesti čas,  svi koji završavaju sa četvrtim časom i oni koji rade drugu smjenu će doći – ističe Sivro i dodaje da ukoliko se i nakon protesta 12. septembra ne ispune zahtjevi, prosvjetari će nastaviti sa štrajkovima i protestima.

- Ukoliko ne riješimo ovaj problem, onda ćemo svakodnevno sprovoditi štrajkove u prvoj i drugoj smjeni prvi i drugi čas i napravit ćemo proteste ponovo 26. septembra. Mi već dobijamo usmenu, a uskoro ćemo dobiti i pismenu podršku prosvjetnih radnika iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Albanije. Ova sramota i grehota  Vlade KS će biti nešto o čemu će znati i region – govori naš sagovornik.

Podsjećamo, glavni zahtjev Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS jeste da se njihova osnovica za plaću, koja trenutno iznosi 290 KM, poveća na 330 KM.

- Vlada KS imala je obavezu da nama poveća osnovice, jer su povećali budžet za 14 posto. Upravo toliko otprilike i tražimo povećanje u našem zahtjevu, koji je definitivno opravdan - podsjeća Sivro.