open-navfaktor-logo
search
Podnesite zahtjev
UIO: Od 1. augusta u Bosni i Hercegovini carinske provozne deklaracije podnose se elektronski
Uprava za indirektno oporezivanje upozorava sve carinske zastupnike, špeditere, da hitno podnesu zatjev kod UIO za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa, kojim će od 1. augusta 2022. godine ovjeravati svoje provozne carinske prijave.
28.06.2022. u 10:23
get url
text
Carina
get url
text

- U ovom trenutku postoji veliki broj carinskih zastupnika koji još uvijek nisu završili poroceduru oko izdavanja digitalnog kvalificiranog potpisa kod UIO. Kod onih carinskih zastupnika koji ne budu na vrijeme osigurali digitalni kvalificirani potpis Uprave, može doći do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava – navodi se u saopćenju UIO.

Od 1. augusta 2022. godine u Bosni i Hercegovini počinje primjena NCTS -a (Novog provoznog kompjuteriziranog sistema), na nacionalnom nivou. To konkretno znači da se za sve postupke provoza roba carinske deklaracije podnose isključivo elektronski u sistem Uprave za indirektno oporezivanje, a svaka provozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim kvalificiranim potpisom.

Zahtjev za dobijanje digitalnog kvalificiranog potpisa kod UIO podnosi se u nadležnom regionalnom centru Uprave gdje poreski obveznik ima sjedište, a procedura za dobijanje i korištenje digitalnog kvalificiranog potpisa UIO je vrlo jednostavna.

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravnaa članica NCTS konvencije. Tada će i privrednici iz BiH imati olakšane procedure sa puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba provozi. To konkretno znači uštedu vremena i novca za poslovnu zajednicu, navodi se u saopćenju UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.