Tužilac će mjeru pritvora predložiti zbog okolnosti koje upućuju na bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, korištenjem svog službenog položaja i funkcije koju obavlja, mogao preduzeti radnje kojima bi ometao krivični postupak utjecajem na svjedoke u cilju prilagođavanja njihovih iskaza interesima svoje odbrane, a sve u namjeri da izbjegne ili umanji svoju krivičnu odgovornost.

Mjeru pritvora tužilac će predložiti i zbog težine krivičnog djela, odnosno činjenice da se istom na teret stavlja kvalifikovani oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

Novitović je kadar Ujedinjene Srpske i kandidat ove stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH.

U Banjoj Luci su jučer cijeli dan trajali pretresi na više lokacija koje je koristio ili u njima boravio Novitović.

Po nalogu Tužilaštva RS-a koje vodi istragu, policija RS-a je upala u sjedište entitetske agencije u Banjoj Luci, u zgradu Vlade RS-a, te porodičnu kuću osumnjičenog.

Iz Posebnog odjeljenja Tužilaštva RS-a nisu precizirali za koje konkretno radnje se sumnjiči, a njegova odbrana tvrdi da je prvi dan kada je i uhapšen ispitivan na okolnosti zapošljavanja stranačkog kolege Branislava Zeljkovića za svog savjetnika.

Zeljković je nekadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a protiv kojeg je podignuta optužnica u aferi "Korona ugovori" i brani se sa slobode.

Nezvanično saznajemo da se i Novitović dovodi u vezu sa zloupotrebama tokom javnih nabavki u vrijeme pandemije koronavirusa korona u RS-u, a ne samo zapošljavanje Zeljkovića.