open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
"Ugovoreni brak" djevojčice završio na sudu: Negirali krivnju za prodaju 13-godišnjakinje
Branioci optuženih smatraju da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Pozivaju se na presudu Apelacionog suda u Beogradu iz juna ove godine koji je sličan događaj cijenio u sklopu sociološko-kulturoloških osobenosti romske zajednice
31.10.2019. u 16:14
get url
text

Trojka optužena za krivično djelo trgovina djece, te obljuba djeteta, negirali su danas krivnju u Okružnom sudu Banja Luka. 

Prema optužnici Tužilaštva Republike Srpske (RS), optuženi su za prodaju, odnosno kupovinu djevojčice (13) iz Doboja koja je bila žrtva seksualnog nasilja.

Prvooptuženi Alija A. (51), otac djevojčice, tereti se da je 10. januara ove godine u Doboju sa Mehmedom B. (47) dogovorio i obavio prodaju svoje trinaestogodišnje kćerke za 1.000 maraka. Prodata je kako bi zasnovali prinudnu bračnu zajednicu. Trećeoptuženi Ismet B. (19) optužen je da je nakon što mu je otac kupio 13-godišnjakinju, odveo je na područje Visokog i počinio obljubu.

Svi optuženi se brane sa slobode, a djevojčica je smještena u dom u Tuzli.

Na upit sudije Svjetlane Marić trojica optuženih su negirali krivnju, dok je Mehmed B. u sudnici dobacio: "To je laž, ljudi", zbog čega je i upozoren, te se izvinio.

Radi se o slučaju "ugovorenog braka" između dvije porodice, odnosno Alijine 13-godišnje kćerke i optuženog Ismeta.

Optuženi su uhapšeni u junu ove godine u akciji MUP-a RS-a, a optužnicu je podiglo entitetsko Tužilaštvo. 

Slučaj je, kako saznajemo iz istrage, otkriven kada je porodica "mlade" nezadovljna "cijenom" po kojoj je prodata 13- godišnjakinja sve prijavila policiji. Navodno je bilo dogovoreno da dobiju 2.300 KM, ali im je dato 1.000 KM, da bi kasnije od porodice "mladoženje" zatražili još i zlatni prsten "Armani", te 500 kvadrata zemlje.

Karakteristično je da Alija A. pored 13-godišnje djvojčice  ima još jedanaestoro djece, a Mehmed B. pored Ismeta, još trinaestoro. Neki od njih su sa majkama i danas bili pred banjalučkim sudom, čekaju ishod ročišta.

Branioci optuženih, advokati Aleksandar Jokić i Vladimir Kovačević smatraju da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Oni se pozivaju i na presudu Apelacionog suda u Beogradu iz juna ove godine koji je sličan događaj cijenio u sklopu sociološko-kulturoloških osobenosti romske zajednice u pogledu obrasca bračnih i porodičnih odnosa, koji se, između ostalog, odnose na rano stupanje u polne odnose i zasnivanje bračne zajednice, te mogućnosti optuženog da zna da je njegovo ponašanje zabranjeno.

- Radi se o neotklonjivoj pravnoj zabludi. Optuženi su postupali u skladu sa svojim običajima, koji su stari hiljadama godina. Sličan postupak vodio se u Srbiji gdje je Apelacioni sud u Beogradu 10. juna 2019. godine optuženog za isto djelo oslobodio. Obrazloženo je da se radi o neotklonjivoj vrsti pravne zablude koja Romima nije mogla biti poznata s obzirom da kod njih vrijede drugačija pravila temeljena na običajnom pravu gdje su radnje koje im se stavljaju na teret dozvoljene, pa čak i poželjne – kazali su advokati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.