Institut je danas uputito dopis dobavljaču o jednostranom raskidanju ugovora te pozivaju da se izvrši povrat avansno uplaćenog novca - 4.228.000 KM sa PDV-om, odnosno ukupne cijene bolnice.

Ugovor bi trebao biti raskinut sa Balkan Globalom. Ta firma je, kako je tvrdio njen vlasnik Slaven Ristić, kupila pokretnu bolnicu od komapnije Kleeh Systems iz Njemačke koja se bavi izradom mobilnih kampova, bolnica.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izjavio je danas u Doboju da raskidom ugovora o kupovini mobilne bolnice Republika Srpska neće imati nikavu štetu jer će uplaćeni novac biti vraćen.

- To samo govori da Republika Srpska nije kalkulisala s tim. Dakle, sam prekid tog ugovora je zbog stvorene atmosfere da se neuvažavaju složene okolnosti pod kojim je bila izvršena nabavka. Krizni štab je raskinuo ugovor i sve će biti vraćeno u prvobitno stanje - rekao je Dodik danas i tako priznao da je posao s mobilnom bolnicom propao zbog pritisaka javnosti na vlast RS-a. 

U suštini sav problem je, tvrdi Dodik, u činjenici da procedure koje je "smo trebali sprovesti kroz Agenciju za lijekove BiH su užasno spore".

- Činjenica je da se oprema nalazi na carinskim terminalima u Gradišci, ali ne može da bude ocarinjena jer fali ta saglasnost i očigledno je da Agencija za lijekove nije bila spremna da radi brzo i prati sve što je neophodno - pojasnio je Dodik.

Kada se pokazalo koliko sporo se sprovode procedure, naveo je Dodik, odlučeno je da se bolnica postavi na onaj dio koji se mogao cariniti bez saglasnosti Agencije za lijekove u nadi da će uskoro biti ocarinjen i stići ostatak opreme.

- Vidimo da to već nekoliko sedmica ne stiže, da imamo problema i naprosto donesena je odluka o raskidu ugovora. Ne vidim nikakvu štetu za Republiku Srpsku, jer će uplaćeni novac biti vraćen kada partner, odnosno čovjek koji je htio da pomogne u svemu ovome to kompletira - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će biti razgovarano da li će ta bolnica biti nabavljena u nekom kasnijem periodu i da bi bilo fer i korektno da se ova priča stavi ad akta.

Pripadnici MUP-a RS danas su iz Instituta za javno zadravstvo Republike Srpske pokupili dokumentaciju u vezi kupovine pokretne bolnice. Ovo je za BN potvrdio šef zastupničkog Kluba SDS-a u NSRS Miladin Stanić. On tvrdi da je to učinjeno kako bi se preduhitrio upad SIPA-e u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Imam informaciju da se SIPA interesovala za aferu kupovine pokretne bolnice kao i još neke sumnjive nabavke koje je vlast Republike Srpske nabavljala nezakonito u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Zato je danas spornu dokumentaciju preuzeo MUP RS - rekao je Stanić.

U vezi s nabavkom mobilne bolnice zanimljive su bile izjave entotetskog premijera.

- U razgovoru sa jednim dobrim prijateljem, tražio sam od njega neku drugu uslugu, a on je rekao - eto imam i to (poljsku bolnicu) i onda smo jednim telefonskim razgovorom to riješili. Možeš li ti to zaustaviti i vratiti. Mogu, i tako se odigralo - ispričao je premijer Republike Srpske Radovan Višković po početku pandemije u Bosni i Hercegovini.

Mobilna bolnica, rekao je tada, nalazila se u Njemačkoj, a trebalo je da bude isporučena Vijetnamu. Jedan dobar prijatelj, pisao je Žurnal, bio je Slaven Ristić, inače vlasnik bijeljinske firme Balkan Global i većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac.

Branislav Zeljković, v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, ignorisao je Zakon o javnim nabavkama BiH i 26. marta potpisao Global Balkanu 4.287.878 KM za kupovinu poljske bolnice. Vanredno stanje u RS proglašeno je 28. marta, a Zeljkovićev potpis sušio se već dva dana, objavio je Žurnal.

Ristić sa "investitorima" iz Vijetnama

Slaven Ristić ime je koje je javnost u BiH čula i ranije. Naime, on se spominjao i u bizarnoj priči o navodnim milijarderima i investitorima iz Vijetnama koji su sastančili sa Dodikom i predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović. Vrlo brzo javnost u BiH je saznala da se zapravo ne radi o milijarderima i da je cijela priča, po svoj prilici, potpuna farsa. 

VEZANI TEKST - Lažni milijarder iz Vijetnama se predstavlja kao Dodikov "viši savjetnik", delegacija iz RS-a ga posjetila

 

U junu 2019. godine na sastanku Dodika i Cvijanović sa Vijetnamcima razgovaralo se o mogućim investicijama Sapa Thale Groupa, kompanije u vlasništvu Mai Vu Minha, u entitet RS. U toj priči ne bi bilo ništa sporno, da naknadno nije utvrđeno da se radi o lažnom milijarderu, koji se na internet bespućima nevješto predstavlja kao vlasnik uspješne kompanije spremne da investira ogromne novce.

Ustanovljeno je da Vijetnamac na sastanak sa Dodikom i Cvijanović putovao avionom u vlasništvu Vlade RS-a. "Milijarder" Mai Vu Minh krajem prošle godine sastao sa "asistentom predsjednika BiH". Taj "asistent" je upravo Slaven Ristić, vlasnik firme preko koje je nabavljena poljska bolnica. Osim Ristića i sam Mai Vu Minh u vijetnamskim medijima predstavljao se kao novimenovani "viši savjetnik predsjednika BiH" Milorada Dodika.