Klubovi koji su se plasirali u grupnu fazu Lige prvaka, njih 32, mogu računati na nagradni fond Evropske fudbalske federacije (UEFA), koji će iznositi četvrtinu ukupnih prihoda ove sezone, prenosi Anadolu Agency (AA).

UEFA-ino istraživanje, koje je objavljeno u četvrtak, predviđa da će nagradni fond, koji će biti podijeljen na 32 kluba, iznositi 1,95 milijardi eura, što je 26 posto procijenjenog kombinovanog godišnjeg prihoda evropske kuće fudbala, koji bi trebao iznositi 7,8 miijardi eura.

Pojedini klubovi iz istočnih dijelova Evrope, koji su se plasirali u Ligu prvaka, mogu očekivati da će od UEFA-e dobiti bar polovinu svog ukupnog budžeta. Procijenjeno je i da će pobjednik ovosezonskog izdanja Lige prvaka od UEFA-e zaraditi oko 100 miliona eura.

Posljednje UEFA-ino istraživanje o Ligi prvaka i Ligi Evrope, dolazi u trenutku intenzivne rasprave između UEFA-e, klubova i liga o promjeni sistema kvalifikacija i formata takmičenja.

Evropski fudbalski zvaničnici trude se da pronađu najbolje zajedničko rješenje u vezi s promjenama koje bi trebale stupiti na snagu 2024. godine.