open-navfaktor-logo
search
Nova akcija
Udruženje Pomozi.ba pokrenulo akciju prikupljanja igrački za djecu Turske i Sirije
Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za djecu Turske i Sirije, kako bi dječacima i djevojčicama bar malo olakšali tešku svakodnevnicu. 
20.02.2023. u 10:41
get url
text

Radi se o djeci jetimima, ali i djeci s roditeljima ili nekim od bliže rodbine koja su željna svega, a najviše igre.  

Najjači potres koji je u posljednjih stotinu godina pogodio jugoistočnu Tursku i Siriju, stavio je ionako ranjivu djecu i porodice u tešku situaciju. 
 
- Samo u Alanju je prebačeno oko 6.000 djece koja su izgnana iz svojih domova i ta djeca će biti jedna od mnogih koje planiramo obradovati igračkama. Ne samo da su ostali bez domova, ostali su bez djetinjstva i neizmjerno se raduju svakoj lopti, lutkicama, puzlama, bojankama, priboru za crtanje, sveskama – navode iz Pomozi.ba 

Donacije novih ili dobro očuvanih igrački se mogu dostavljati na adresi u Sarajevu, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8 u periodu od 8 do 17 sati svim danima osim nedjelje, a donacije su moguće i u uredima u Travniku na adresi Školska bb, Bihaću u ulici Đačka bb, Mostaru u ulici Maršala Tita 84 i Sanskom Mostu na adresi Podbriježje bb. 

Svi šleperi iz konvoja pomoći koji je u organizaciji Udruženja Pomozi.ba u petak krenuo iz Sarajeva, stigli su u Tursku, javila je jutros Anadolija. ​​​​​​​

Radi se o konvoju od 54 šlepera koji je iz Sarajeva krenuo u petak navečer, a koji je otpremio stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću...

U Turskoj robu preuzimaju Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije koje će je proslijediti prema zemljotresima pogođenim područjima shodno potrebama.

- Ovo je samo jedan dio pomoći za ljude koji su preživjeli zemljotres katastrofalnih razmjera i ostali bez svega što su imali. Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje već ranije stigao u Tursku. Pomoć ćemo i u narednom periodu pružati shodno potrebama i informacijama koje budemo dobijali iz Turske - istakli su ranije iz Pomozi.ba.

Naveli su da se materijalne stvari još uvijek ne mogu poslati u Siriju, te da stanovništvu te zemlje pomažu novčano zahvaljujući humanitarnim organizacijama koje se tamo nalaze.

Unesrećenom narodu Turske i Sirije može se pomoći i dalje pozivom na broj 17006 kojim se donira 2 KM (broj je jedinstven za sve bh. operatere), kao i na platformi www.pomoziba.org, te putem Paypala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.