- Ministar Košarac je jučer održao sastanak o, kako je sam naveo, zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova. Na sastanak pozvani su isključivo predstavnici poljoprivrednika iz RS-a i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike, te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča. Ovom prilikom podsjećamo ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države - istakli su.

Ovo, kako dodaju, nije prvi put da ministar nadležan za područje cijele BiH ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta.

- Također, smatramo neprihvatljivim da je jučerašnji sastanak u potpunosti posvećen pitanju viškova mesa, što je problem prije svega poljoprivrednika iz RS-a. Poljoprivreda nije samo proizvodnja mesa, već i mlijeka, voća i povrća i viškovi ovih proizvoda su u ovom trenutku ozbiljan teret za poljoprivrednike iz Federacije BiH. Zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva zaštitu svih bh. poljoprivrednih proizvoda bez obzira iz kojeg entiteta dolaze - naveli su.

Kako je ministar Košarac najavio nastavak razgovora sa poljoprivrednicima očekuju da se naredni put neće oglušiti o potrebe federalnih proizvođača iz kantona sa bošnjačkom većinom.