- Uvažavajući naknadno prispjele informacije, a u vezi s dodjelom sredstava Udruženju Novi Horizonti za djecu oboljelu od dijabetes mellitusa tipa I zasnovane na velikom broju poziva roditelja oboljele djece, a koja nisu članovi spomenutog Udruženja, Gradsko vijeće Tuzla je zaključilo, da se u interesu jednakopravnosti sve oboljele djece spomenuta sredstva učine dostupnim svima, a ne samo članovima spomenutog Udruženja - kaže se u saopćenju većine u Gradskom vijeću.

Vijećnik Socijaldemokrata (SD) BiH Damir Muratović, na čiju je incijativu Gradsko vijeće u februaru dodijelilo 38 hiljada Udruženju "Novi horizonti", kaže da je nezapamćeno u radu Gradskog vijeća da se amandman, koji je jednoglasno usvojen, na ovako perfidan način mijenja.

- Budžetska pozicija za udruženje znači da će iz godine u godinu biti osigurano sufinasiranje nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Umjesto toga mi imamo povećan iznos, ali radi se samo o jednokratnoj pomoći. Dakle, samo za ovu godinu, a naredne ko zna šta će biti - ističe Muratović.

On ističe da ne stoji argument većine u Vijeću o tome da se diskriminiraju oni koji nisu u udruženju.

- U budžetu se nalazi udruženje lovaca u koje nisu uključeni svi lovci, pa se niko ne buni. Tako da taj argument ne stoji. U suštini tom logikom je cijeli budžet diskriminatoran - zaključuje Muratović.

Muratovićevo mišljenje dijeli i opozicioni vijećnik Omer Berbić, koji je član Progresivnog bloka.

- Jedini razlog za ovaj potez je što se radilo o prijedlogu opozicije. Na ovaj način se pokazuje ko ima moć i ko odlučuje. Umjesto sistemskog rješenja, mi sada imamo jednokratnu pomomć, a to jednostavno nije isto. Novac će dobiti sada i ko zna da li će ikada više - kaže Berbić.

Jedan senzor za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi košta 240 maraka i može se koristiti mjesec. Zbog toga praćenje zdravstvenog stanja djece dijabetičara iziskuje mnogo novčanih sredstava.

Na web stranici change.org pokrenuta je peticija pod nazivom "Vratite djecu sa dijabetesom u budžet Tuzle", a do sada ju je potpisalo više od 1.700 ljudi.

Stanje stvari je sada tako da proces dodjele sredstava neće ići preko Udruženja na osnovu javnog poziva i ugovora, nego će to raditi Gradska služba. Slične ugovore Udruženje imaju s gradskim vlastima u Lukavcu, Teočaku i Banovićima, ali u Tuzli to neće biti slučaj.