Iako se primarno bave pješačenjem i planinarenjem, ta vrijedna ekipa svako izvjesno vrijeme organizira veoma značajne aktivnosti.

Elvir Muslić, pokretač i predsjednik Udruženja Horizont Bihać, i u ovoj situaciji pandemije našao je za shodno da se uključi i pomogne svojim sugrađanima. On posebno ističe dosadašnje projekte kojeg je realiziralo Udruženje, te se posebno osvrnuo na aktivnosti udruženja od kako su poduzete mjere u suzbijanju pandemije koronavirusa.

- U saradnji sa organizacijom Pomozi.ba udruženje Horizont je podijelilo više od 50.000 zaštitnih maski različitim kategorijama našeg stanovništva; zdravstvenim radnicima u svim našim bolnicama i domovima zdravlja na području USK i Grada Prijedora, policiji u sjedištima i na radnom zadatku, zaposlenike općinskih uprava, prodavačima, pekarima, zaposlenicima benziskih pumpi i drugih vodeći računa da maske dobiju prije svega ljudi koji su najviše izloženi komunikaciji sa ljudima i socijalnim kontaktima - ističe Muslić

Otišli su i korak dalje, da bi pomogli i oslobodili postojeće javne kuhinje velikog pritiska, uz pomoć organizacije Pomozi.ba, a u saradnji sa Mješovitom srednjom školom i Medžlisom IZ Bihać će pripremati obroke i dijeliti ih ugroženom stanovništvu Grada Bihaća i kako stvari stoje u Bosanskoj Krupi, a moguće je da se djelovanje ove kuhinje prenese i na druge općine i gradove Unsko-sanskog kantona.

- U gradu Bihaću imamo dvije javne kuhinje, Imaret i Merhamet, koje se odlično snalaze u vremenu u kojem živimo. Mi smo u saradnji sa Mješovitom srednjom školom uspostavili sardnju i dogovorili da ćemo u njihovoj učeničkoj kuhinji praviti obroke i nakon toga distribuirati svim ugroženim i ljudima u potrebi. Kuhinja počinje sa radom u četvrtak, 2. aprila, i svakako dugujem svoju veliku zahvalnost svima koji su se uključili i pomogli osnivanju ove kuhinje – izjavio je Elvir Muslić.

Izvrsna saradnja sa Islamskom zajednicom

Muslić ističe kako saradnja udruženja Horizont sa Medžlisom IZ Bihać traje već duži niz godina. Pored 30 volontera Udruženja Horizont koji su uključeni u distrbuciju obroka javne kuhinje, podjelu zaštitnih maski i drugim aktivnostima sudjelovat će i Mreža mladih Medžlisa IZ Bihać.

- Koordinator za društvenu brigu Medžlisa IZ Bihać Izet ef. Rekanović je dugogodišnji volonter ovog udruženja, koji volontira zajedno sa Muslićem i drugim aktivistima u ovom bremenitom vremenu radeći na terenu sa ugroženim kategorijama i aktivno koordinira ispred Medžlisa IZ Bihać sve navedene aktivnosti - ističe glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur ef. Ćehić, naglašavajući kako Medžlis IZ Bihać ima odličnu saradnju sa nevladinim organizacijama generalno, a ona se najbolje oslikava kroz saradnju sa Udruženjem Horizont i njegovim predjsednikom Elvirom Muslićem.