- VSTV treba da garantuje nezavisnost pravosuđa u BiH, a trenutno to ne radi. Zato je obaveza svih nas predstavnika građana, da reagujemo. Pozivamo i druga udruženja građana čiji su rad i ciljevi u službi građana i za dobrobit svih nas, borili se oni za nečiju pravdu ili ne - navodi se u obavijesti.

Povod za ovaj zahtjev je najnoviji skandal u režiji predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, nakon objave snimka njegovog razgovora sa članicom VSTV Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju u banjalučkom Osnovnom sudu.

Tegeltija i Buha su priznali da su vodili takav razgovor, ali i da je "sve čisto kao suza".

Predsjednik VSTV-a, nakon što je novi snimak izazvao žestoke reakcije u javnosti, ali i Delegacije EU-a, OHR-a, Američke ambasade u BiH, te Zajedničkog koordinacionog tijela Udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Herecgovini (ZKT), u petak je ustvrdio da je "ugrožena njegova sigurnost u FBiH i Sarajevu, te da mu "sve montira OSA" .

Iz OHR-a su, podsjećamo, pozvali Tegeltiju da podnese ostavku, dok je Američka ambasada pozvala nadležne, a posebno Tužilaštvo BiH da ispita navode o korupciji. Naveli su da je ugrožen integritet VSTV-a.

Iz ZKT-a su tražili održavanje hitne sjednice VSTV-a na kojoj bi se uz prisustvo javnosti raspravljalo o novonastaloj situaciji.