Visoki zvaničnici Evropske unije rade iza kulisa na "ispravljanju" novog zakona u Bosni i Hercegovini koji kažnjava negiranje genocida nad 8.000 muslimana u Srebrenici, nakon što su privatno zaključili da bi mogao izazvati ponovno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, optužen je da posljednjih mjeseci pokušava razbiti zemlju povlačenjem njenog srpskog dijela iz državnih institucija.

Dodikove poteze da vrati ovlasti osudila je međunarodna zajednica, ali objavljeni zapisnici otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi zaključio da je Inzkov zakon odgovoran za trenutnu krizu.

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

Tokom sastanka sa delegacijom EU-a u BiH, Varhelyi koji je odgovoran za jačanje odnosa evropskog bloka sa BiH dao je "iskrenu ocjenu" da je Inzko "kriv za trenutnu političku krizu" u zemlji i "delegitimizaciju" ured visokog predstavnika.

- Iako se Inzkovi amandmani ne mogu osporiti sa stanovišta suštine zakona, činjenica da su nametnuti posljednjeg dana mandata visokog predstavnika Inzka bila je problematična - navodi se u zapisniku kako je Varhelyi rekao na sastanku 25. novembra i dodao: 

- Pogotovo zato što je to bila važna odluka, trebala je biti zasnovana na temeljnoj debati u kojoj su svi bili prisutni. Pitanje je sada bilo kako to ispraviti.

Varhelyi, Mađar blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao je svojim kolegama zvaničnicima Evropske unije da je rukovodstvo Bošnjaka signaliziralo spremnost da se ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi Milorada Dodika i Republiku Srpsku mogao vratiti u institucije.

Varhelyi je rekao da je postupanje sa zakonom o genocidu od vitalnog značaja kako bi Dodik priznao Inzkovog nasljednika, Christiana Schmidta iz Njemačke, koji je rekao da se region suočava sa najvećom krizom u posljednjih četvrt stoljeća, piše Guardian.